Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Cricket chaat, indisk liten rätt på syrsor

1
Delningar
MAT

Cricket chaat, indisk liten rätt på syrsor

Det är mars. Ljuset har återvänt tillräckligt för att avslöja att vi alla är vinterfula. Ungarna behöver fortfarande brottas in i overaller innan de ska till skolan, när det inte är vab förstås. Jag vill bort. Två bra sätt att drömma sig bort är mat och storslagen film.

Indien är ungefär så långt min tanke kan komma ifrån mars på Uppsalaslätten, med färg, värme, och dofter. Jag har aldrig varit där men jag är väldigt svag för både indisk mat och Bollywoodfilmer. Ett filmtips för att döda en evighetsseg marskväll är Lagaan, en indisk film om… en cricketmatch. Cricket är den där brännbollslika men totalt obegripliga sporten som britter och indier tydligen uppskattar. Min mor, som en gång i tiden skrev en omfattande uppsats om cricket, beskriver det så här: ”Det är lite som brännboll med en massa märkliga regler som först verkar obegripliga. Det händer inte så mycket, de går fram och tillbaka mest, men sen börjar man förstå och det blir riktigt spännande. Då bryter de plötsligt matchen för te.”

Lagaan är tre timmar och 44 minuter lång. Du gör klokt i att bryta filmkvällen för te eller indiska snacks. Du hinner sannolikt med båda. Chaat är indiska kryddiga smårätter, ofta hetsyrliga och aromatiska tack vare kryddblandningen chaat masala.

Cricket betyder förresten syrsa på engelska.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 dl syrsor, helst färska eller frysta (Du kan välja något annat om du inte får tag på syrsor, räkor eller kanske kikärtor. Det smakar så klart inte likadant, men det blir gott.)
1 tomat
1 liten schalottenlök
1-2 gröna chili, styrka efter smak
Några kvistar bra koriander (Försök få tag på ett knippe istället för en kruka, brukar finnas i orientaliska matbutiker.)
1,5 tsk riven färsk ingefära
1 tsk citronjos
Några nypor chaat masala efter smak
Salt

Gör så här

1. Hacka tomat, lök och chili.

2. Blanda ihop tillsammans med ingefära, citron, ett par nypor chaat masala och lite salt.
3. Hacka koriander grovt

4. Stek syrsorna 2-3 minuter i olja i hög temperatur. De ska bli lätt frasiga och mörkna lite i färgen men får absolut inte bli brända eller genomtorra.

5. Vänd ihop de blandade grönsakerna, korianderblad och syrsor.

6. Smaka av och justera kryddning.

7. Lägg upp i en skål och strö eventuellt lite mer chaat masala över. Servera med en citronklyfta och några snyggbitar koriander.