Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
fritera
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Jollof rice åt det nigerianska hållet

0
Delningar
MAT

Jollof rice åt det nigerianska hållet

Idag kände jag mig fasligt tråkig. Orken är dålig efter att jag har varit både sängliggande och tom inneliggande en tid med en sällsynt ilsken och segdragen magsjuka. Läkarna mörkade men det var ju ebola så klart, det kände jag.

Humöret behövde kryckor. Jag drog igång Magic System på hög volym och sen var det bara att dansa iväg till köket. Joie de vivre! Ivoriansk musik och nigeriansk jollof rice, jag vet. Men de äter jollof rice även i Elfenbenskusten och glad övertrumfar renlärig.

Jollof rice är en risrätt som är vanlig i västra Afrika. Det finns en massa varianter beorende på var det tillagas. Olika proteiner, grönsaker, kryddor… Jag är svag för den nigerianska, tycker om rökigheten från dried crayfish, torkade rökta räkor. Föredrar också att laga den utan tillsatt kött eller skaldjur, äter i så fall hellre proteinerna vid sidan. Eller bara en skål med ris som det är, jag tycker faktiskt det räcker gott så. Men pigeon peas, sådana ärtor som brukar användas i karibisk rice and peas, är goda att ha i så det liksom händer något i riset.

Musik, en flaska maskrosvin som jag fått av den utomordentligt trevlige twittraren @dodafageln. Och svingod tryggmat. Inte så himla dålig dag ändå.

Crayfish och ground crayfish

Crayfish är torkade rökta räkor och ground crayfish är den malda varianten. Det är en typisk krydda i nigeriansk matlagning och finns att få tag på i afrikanska eller orientaliska butiker och via nätbutiker. Det går att ersätta med andra torkade räkor och/eller lite rökt paprika. Eller en bit böckling!

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

3 dl långkorningt ris
0,5 l kyckling- eller grönsaksbuljong
2 dl pigeon peas (Trevliga gröna ärtor som brukar användas i karibisk rice and peas. Går att ersätta med vanliga gröna ärtor, kokta kikärtor eller gröna linser. Gröna ärtor ska i så fall tillsättas mot slutet av koktiden.)
2 tomater
1 röd spetspaprika
Två schalottenlökar
Två vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
En habanero utan innanmäte
1 krm torkad timjan eller några strån färsk
7-8 riv av en muskotnöt
1 tsk curry
1 krm mald spiskummin
1 krm gurkmeja
1 lagerblad
Några tunna skivor färsk ingefära
1 tsk god rökt paprika
2 tsk ground crayfish
Palmolja (Orange på burk. Ja jag vet, palmolja. Jo jag bryr mig faktiskt väldigt mycket om sånt överlag men jag gör undantag. Det här är ett sådant. Oljan är lika mycket en krydda som ett matfett, och utan den blir det inte samma smak. Däremot blir det gott även med vanlig neutral matolja.)
Salt
Ytterligare varmt vatten
2 msk smör
Salladslök

Gör så här

1. Mixa tomat, paprika, chili, lök och vitlök till en hyfsat slät sås.

2. Hetta upp oljan några minuter tillsammans med övriga kryddor och crayfish.

3. När kryddorna doftar gott häller du över den släta såsen och hälften av kycklingbuljongen. Låt småputtra utan lock på medelvärme ungefär en halvtimme. Rör då och då, dra ner temperaturen om det kokar för häftigt och fyll på med lite mer kycklingbuljong om det verkar vara på väg att koka torrt. Smaka av med salt.

4. Tvätta riset ordentligt. Rör ner det i tomatsåsen tillsammans med återstående varm kycklingbuljong. Häll i ärtorna, rör om och täck med ett lock. Låt koka på lägsta möjliga värme ca 20 minuter.

5. Lyft av locket och rör om försiktigt. Provsmaka och ha i mer salt vid behov. Behövs mer vatten? Om riset inte är klart och det verkar torrt, ha i en dl varmt vatten, täck med lock och låt stå kvar på plattan tio minuter till på lägsta värme.

6. Rör i smöret och strö finskuren salladslök ovanpå.

7. Ät som det är i en skål, det behövs faktiskt inte mer än så. Eller servera till t ex kyckling, fisk eller suya, nigerianska grillspett.