Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Räkor i sås på saltägg

0
Delningar
MAT

Räkor i sås på saltägg

Det här är en lustig rätt som jag aldrig hade kommit på tanken att tillaga om jag inte googlat gin fizz, råkat se en blå drink med te på himmelsärt, klickat mig vidare till fjärilsris, sett att ett tillbehör kunde vara kokt saltägg, googlat saltägg och upptäckt att det tydligen är lite av en mattrend som smaksättare just nu i Sydostasien. Och sen sökt och läst som en galning om precis allt allt allt som handlar om saltägg, hur man förbereder dem och vad de kan användas till. Så går det till, mitt matgooglande. Ett bananskal hit, ett bananskal dit, djupdykning i något märkligt och så upptäcker jag att jag absolut inte kan gå vidare i livet utan att smaka det.

Det här receptet är någon sorts hopkok av flera olika tillagningssätt jag råkat på. Jag ville ha chansen att testa mitt nyinköpta kinesiska vin och jag är förtjust i curryblad. Jag var inte så sugen på äggsmörig sås till någon form av friterat deghölje, så det valde jag bort. Resultatet blev riktigt gott!

Så vad är då poängen med saltägg istället för bara ägg? Tja, jag är inte fullt ut säker än ska erkännas. Men såsen blev väldigt fyllig och äggig i smaken på ett himla trevligt vis. Och vad jag läst mig till så ska det lyfta ännu ett snäpp om man kryddar äggulorna vid insaltningen. Och ännu lite mer om – när! – man använder ankägg. Snart ska jag göra ett separat inlägg om saltägg efter konstens alla regler, men den här gången tog jag en genväg genom snabbsaltning av enbart gulan. Det gick ju utmärkt det med, även om det är ännu roligare att krångla till det.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

500 g råa räkor

2 äggulor
Några msk salt

2 vitlöksklyftor, finhackade. Se till att de är färska, inte så där mögeltrista som de ibland är.
1 msk smör
1 msk torkade curryblad

1,5 dl osötad kondenserad mjölk/evaporated milk
1 msk kinesiskt vin, shaoxing, eller torr sherry
2 salladslökar, det gröna
2 chilifrukter, gärna den smala kinesiska sorten lijiang

Olja till stekning
Salt efter smak

Gör så här

Salta äggulor

Häll en tesked salt i en äggkopp. Knäck ett ägg och häll över gulan försiktigt i äggkoppen. Häll över en msk salt, det ska täcka äggulan hjälpligt. Gör likadant med ett till ägg. Låt stå ett till två dygn. När äggulorna ska användas, skölj försiktigt bort saltet. Äggulan har nu blivit fast och fått en vackert gulorange färg.

Räkor och sås

1. Tina räkorna och låt dem rinna av.

2. Hetta upp ett par matskedar olja i en stekpappa och woka räkorna hastigt i två omgångar så inte pannan kyls ner för mycket. Låt räkorna bli alldeles precis färdiga, häll sedan över dem och eventuell vätska de avgett till ett fat.

3. Finhacka äggulorna.

4. Lägg i smör i pannan och låt smälta på låg värme. Tillsätt vitlök och curryblad.

5. När vitlök och curryblad doftar, tillsätt de hackade äggulorna. Rör om tills äggulorna är tillagade, mosa dem gärna med baksidan på sleven medan du rör om. Smöret och äggen ska skumma en del.

6. När det skummat några minuter och äggen inte längre är råa, tillsätt den kondenserade mjölken.

7. Häll över räkorna och den vätska de avgett. Tillsätt vinet, höj värmen en aning och rör om så räkorna täcks av såsen. Om det verkar vara för lite sås går det bra att tillsätta lite mer mjölk.

8. Smaka av, tillsätt salt om det behövs.

9. Hacka salladslök och chili till ringar, strö över den färdiga rätten.