Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ris
risotto
rökning
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Guacho de Pollo – enkel kycklingrätt från Panama

0
Delningar
MAT

Guacho de Pollo – enkel kycklingrätt från Panama

Jag sitter ibland med en jordglob, snurrar och sätter fingret på den. Sen bestämmer jag mig för att läsa på om maten från stället där mitt finger har hamnat. Det blir en massa surfande och läsande och det är aldrig omöjligt att hitta några duktiga skribenter som dykt i just den kulturens mat. Den här gången hamnade fingret på Panama. Hur äkta är då recepten? Det kan jag aldrig veta, jag har ju inte varit i Panama, men egentligen är det ju helt skitsamma också så länge maten är god.

Dagens rätt är en hyfsat lättlagad historia med enkla smaker, fast i nya spännande kombinationer. Nu är mina stackars barn kanske en dålig måttstock då de sedan tidig ålder tvingats äta allehanda konstigheter, men de älskade den här maten. Riset är förresten underbart, som en väldigt blöt risotto med frisk och fin smak.

Achiotepastan förresten – Läs mer om den här.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

6 portioner

1 kyckling, styckad (orkar du inte göra det din jävla latmask så kan du helt enkelt köpa ett kilo kycklinglår)
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
4 vitlöksklyftor, pressade
1 msk worcestershiresås
3 msk neutral olja
3 msk neutral olja
1 tsk achiotepasta, söndersmulad så gott det går
1 dl hackad persilja
3 selleristjälkar, tärnade
3 salladslökar
1 näve färsk koriander, hackad
2 gula lökar, hackade
2,5 liter vatten
5 dl arborio-, carnaroli- eller vialone nano-ris (viktigt att det är ett risottoris)

Gör så här

1. Klappa in svartpeppar, salt, vitlök och worcestershiresås på kycklingbitarna. Hetta upp oljan ordentligt och stek kycklingen runtom i en gryta. Den ska bli fint brynt. Ta sedan upp kycklingbitarna ur grytan.

2. Häll i resten av oljan och achiotepastan i grytan och hetta upp till medeltemperatur medan du rör i oljan för att slamma upp pastan. Obs att jag skriver ”slamma” istället för ”lösa upp”. Det gör jag för att jag är ett förbannat åbäke som försöker briljera med jävligt viktig fysikalisk terminologi.

3. Lägg ner alla grönsaker i den röda olja och sautera tills grönsakerna är mjuka. Ta ur ungefär 1 dl och spara vid sidan av (det ska användas till garnering senare).

4. Tillsätt 2,5 liter vatten och kycklingen. Låt sedan grytan koka under lock i 30 minuter.

5. Häll i riset och låt puttra utan lock tills riset har en lagom stunsighet utan att vara hårt i mitten av kornen, tar väl typ 30 minuter. Rör om ofta och späd ut med mer vatten om det börjar bli för torrt.

6. Servera med en sked av grönsaksröran på toppen. Det är för övrigt suveränt gott med ett lite fatigare vitt vin till den här maten, kanske ett chardonnay från nya världen.