Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Kinesiska wokade potatisstavar med tryffel

0
Delningar
MAT

Kinesiska wokade potatisstavar med tryffel

Det här är just nu det absolut godaste jag tycker att man kan göra om man kommit över en tryffel. En oväntad och väldigt lättlagad höjdare helt enkelt.

Jag och Mia lagade faktiskt väldigt liknande kinesiska potatisrätter helt oberoende av varandra samma dag, ohyggligt märkligt. Här är hennes recept.

Tipset till min potatisrätt kommer från min kompis Ludvig Sääf som är expert på kinesisk mat och dryck. Han har levt i Kina och studerat gastronomi under många år och han är bokstavligen ett uppslagsverk. Jag har tänkt komma tillbaka till honom inom kort med ett lite längre samtal. Under tiden kan ni kolla in hans hemsida och fundera på om ni inte skulle vilja vara med på någon av alla hans aktiviteter, från matresor till Kina till arrangerade provningar av kinesisk sprit (baijiu).

Ludvig importerar också kinesiskt risvin som säljs via Systembolagets beställningssortiment. Jag har tidigare skrikit mig närmast hes över idiotin i att det inte gick att få tag på kinesiskt risvin i Sverige men nu går det alltså. Då måste vi alla dra vårt strå till stacken och beställa. Testa den både i mat och som dryck. Här beställer ni:

Kuaijishan 5-årig

Kuaijishan 8-årig

Tillbaka till dagens mat. Enkel mat, enkla råvaror men du ska helst ha en färsk tryffel tillhands även om jag tror man kan komma i alla fall en bråkdel av vägen med tryffelolja, det är dock inget jag har testat. En liten tryffel är faktiskt inte så dyr, kilopriset är hutlöst men en liten tryffel väger 4-5 g och kostar kanske en femtiolapp. Den räcker för fyra portioner.

Jag gjorde potatistrimlorna pommes frites-tjocka och det är egentligen lite fel, då man inte gör så i Sichuan. Jag har gjort tunnare också och det var gott på ett annat sätt men ändå minst lika gott. Storleken på bitarna kan påverka både smak och känsla hos en maträtt.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

500 g potatis, skuret i tunna strips (typ 3-4 mm)
2 msk neutral olja
1 hel stjärnanis
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 tsk ljus soja
1 liten färsk tryffel (eller kanske 1 tsk tryffelolja)
Salt och svartpeppar

Gör så här

1. Riv halva tryffeln fint och skiva den andra halvan väldigt tunt med en vass kniv eller tryffelhyvel.
2. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Du ska inte ha knallhett för den här maträtten. Lägg ner vitlök och stjärnanisen och direkt därefter potatisstrimlorna och den rivna tryffeln, spara de tunna tryffelskivorna. Använder du tryffelolja kan du smälla i allt på en gång nu.
3. Woka under omrörning tills potatisen faktiskt inte är riktigt mjuk rakt igenom. Den ska ha lite råhet kvar, och dessutom just ingen färg.
4. Blanda ner tryffelskivorna och sojan och woka i ytterligare ett par minuter.
5. Smaka av med salt och svartpeppar