Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Soppa på ovärpta ägg

1
Delningar
MAT

Soppa på ovärpta ägg

Den här soppan är så vansinnigt god! Snäll och vacker och bara helt ljuvlig. Tricket bakom den fylliga buljongen är att inte göra en ren kycklingbuljong utan förstärka med fläskben och torkade räkor eller pilgrimsmussla. Jag använder gärna en höna i grunden och lägger till några kycklingfötter också. Eller vad benrester jag nu hittar i den del av mitt hem jag kallar Jurtjyrkogården, frysen. Och länge ska det koka.

Men det som gör soppan till något utöver bara en god buljong är de ovärpta äggen. Jag förstår att det kan låta knepigt om man inte testat, men det smakar inte det minsta märkligt. Verkligen inte alls. Det är som en alldeles ovanligt god och len äggula. Och vackra är de också, de gula bollarna i olika storlekar.

Ovärpta ägg alltså. Jag har hittat frysta i asiatiska butiker under namnet ”chicken ovaries”. Det man får är en stor del av reproduktionsapparaten från höna, äggstockar och äggledare och stora gula bollar i olika storlekar som alltså är de blivande äggen. De har inte hunnit få skal ännu och de är inte alls rinniga som råa ägg utan stunsigt mjuka. Det hela kan verka lite knepigt om man inte är van vid det, men när man väl rensat ut äggämnena känns de mer som bara just äggulor, fast inte lika ömtåliga. Äggledarna kanske är överkurs men jag äter och uppskattar dem också. När de väl är stekta blir intrycket ett helt annat än bara rosa slabb. De känns snarare som små läckra kycklingkorvar och har en väldigt fin smak och trevlig konsistens, som något man kunde serveras till en bättre engelsk frukost.

Nåväl, om ni råkar på sådana här ägg i frysdisken så tveka inte att ge denna rätt ett försök. Servera gärna soppan som lättare lunch, förrätt eller som en del av en kinesisk middag. Jag tycker att den passar fint till påsken.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4-6 portioner beroende på hur soppan serveras

12 dl riktigt god buljong. Använd gärna detta grundrecept och förstärk koket med en näve torkade räkor eller torkade pilgrimsmusslor och någon form av fläskben, gärna från parmaskinka. Det är inte alls nödvändigt att använda kycklingfötter i buljongen, men en fot eller två bidrar med fin smak. Mina buljongkok ser olika ut från gång till gång. Vill du kan du ta en smitväg, förstärk vanlig kycklingbuljong genom att låta den sjuda med stjärnanis, torkade räkor och en bit skinka eller skinkben en halvtimme. Det blir faktiskt också gott.

Två stjärnanis till buljongkoket

1 förpackning ovärpta ägg/äggstockar från höna, rensade. Endast äggen används i soppan, både de stora bollarna och de mindre pärlorna. (Finns fryst i vissa asiatiska butiker. Det kan löna sig att fråga även om du först inte hittar.)

1 msk kinesiskt vin eller torr sherry

2-3 msk hackad gräslök

Några droppar sesamolja

Gör så här

När du kokar buljongen, krydda den med stjärnanis redan från början. Värm den förberedda buljongen. Häll i det kinesiska vinet. Låt stå på lägsta värme medan du förbereder äggen.

Skölj av de rensade äggbollarna. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull och lägg i äggen. Det ska inte stormkoka. Låt sjuda försiktigt i ca fem minuter, det ska småbubbla i kastrullen. Kläm lite försiktigt på en av de större bollarna. Den ska bli fastare men fortfarande vara mjuk och krämig inuti. Ta upp ett ägg och dela om du är osäker. Det handlar inte bara om att göra rätt här, utan om att det ska bli så som du föredrar det. Som när man kokar ägg som hunnit ta sig utanför hönan.

När äggen verkar klara, ta upp dem med en hålslev och lägg dem antingen i en vacker värmd serveringsskål för hela soppan eller i portionsskålar, även de värmda. Häll över buljongen och strö över gräslöken. Några droppar sesamolja kan också vara gott.