Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Lättlagad örtkyckling till påskbuffén

1
Delningar
MAT

Lättlagad örtkyckling till påskbuffén

Mitt löfte till mig själv inför uppstarten till den här bloggen var att jag skulle publicera fler enklare recept. Jag gillar matlagningsteknik och avancerade nyanser i smaker, men det enkla måste också få plats. I någon mån har jag kanske fått för mig att det endast är när det kommer till mer avancerad mat som jag har något att komma med.

Nåja, här har ni i alla fall på riktigt en enkel rätt. Gör ni den på en köpt grillad kyckling så drar ni ihop det på tio minuter. Jag brukar dock ugnssteka hela kycklingar själv och dessutom se till att göra ett par extra som jag plockar av köttet från och lägger i frysen, det är utmärkt att ta fram till en vardagssoppa eller liknande.

Maträtten är alldeles perfekt på påskbuffén, fräsch och lite vårig smak och lätt att tycka om. Jag föredrar alltid att använda hel kyckling framför kycklingbröst då det blir så mycket saftigare och framförallt godare.

Att ugnssteka kyckling

Jag hamnade i en knepig diskussion i en matgrupp på Facebook. Någon undrade hur hon skulle tillaga hel kyckling i ugnen och fick givetvis allehanda svar. Ett svar stack ut så pass att jag inte kunde låta det vara.

”en timma per kilo vid 200°C”

En kyckling som väger två kilo (inte så ovanligt) ska alltså ligga i ugnen i två timmar. Jo det kanske funkar om man sedan tänkte använda kycklingen till att tända grillen med men det är helt enkelt inte rätt. Visst, saknar du all erfarenhet av matlagning, är smått hysterisk, har en ugn vars termostat är trasig och saknar en kökstermometer så kanske man kan börja argumentera i form av försiktighetsprinciper och liknande. Själv hatar jag den där svenska mentaliteten kring försiktighetsprincip.

Nåja, jag sade emot och då kommer det där vanliga. Hänvisandet till ålder och tusentals år av matlagning. Alltid lyckats bra med kyckling och bla bla bla.

När det kommer till mikrobiologi har man sjukt lite nytta av Livets Hårda Skola.

Det viktiga i tillagningen av kyckling om man vill känna sig helt säker är att alla delar av kycklingen ska komma upp i 70°C. Tempen tas lämpligast där låret fäster in vid kroppen på fågeln. Är den stuffad så är det längst in på brösten som sist blir klart. Vill du köra med hängslen och livrem så kolla tempen på fler ställen. En timma på 175°C räcker garanterat, oavsett om kycklingen väger två kilo. Men köp för guds skull en termometer.

Ingredienser

8-10 bufféportioner

1 ugnstekt/grillad hel kyckling
2 msk citronsaft (ungefär en halv citron)
1 tsk torkad dragon
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk vitlökspulver
1 msk dijon
Socker salt och peppar
0,5 dl olivolja

Gör så här

1. Plocka bort allt kött från kycklingen och dela upp i lagom stora munsbitar.

2. Blanda ihop övriga ingredienser till en marinad och rör sedan ner den försiktigt i kycklingen. Ställ sedan in kycklingen i kylen minst några timmar.

3. Servera med något grönt, lade kycklingen på en bädd av snabbfrästa brytbönor med lite vitlök.

Enkelt va?