Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

DDR-sill med dillkrona

1
Delningar
MAT

DDR-sill med dillkrona

Alla dessa burkar…

Jag gör så många inläggningar och såser och grejer. Syrade grönsaker, chutney, flädersalt och rödbetssalt, havtornsgelé och pepparkakskryddad pumpamarmelad, torkat dillpollen, syrénsirap, valnötter i sprit, och egentligen allt som faller mig in och hjälpligt går att klämma in i nåt köksskåp. Ofta dekorativa som fasen om det står tre stycken på bänken vid surdegsbrödet insvept i mormors linnehandduk, lite rustikt sådär. Men så är det ju inte. Det är uddaburkar i mängder som mest står och är stökiga och i vägen. Man vill ju använda det också, innan det hinner börja smaka trist eller förvandlas till ett dåligt samvete, eller bara glöms bort och tar plats. Det är inte så att det inte är gott, verkligen inte! Det handlar mer om att det finns en gräns för hur mycket örtsalt som faktiskt går åt, och det går liksom inte att göra bara halvdecilitrar av allt heller. Det är helt enkelt så himla roligt att göra mat att jag producerar betydligt mer än vad som är rimligt.

Men vissa av alla dessa burkar med mer eller mindre användbara experiment visar sig ändå bli storfavoriter, sådana som faktiskt används mer till vardags, sådana jag är rädda ska hinna ta slut innan jag kan göra mer. Mina favoriter från förra sommaren är båda gjorda på dill och ättika. Den ena är inlagda gröna dillfrön och den andra är något så enkelt som ättika med hela dillkronor i. Jag lade en drös vackra gröna dillkronor som gått i frö i ättika bara, verkligen ingenting annat. Det visade sig bli en fantastiskt bra smaksättare, i all enkelhet. Fantastiskt till exempelvis inlagd strömming eller sill, men även till såser och kött.

Här använder jag ättikan till att smaksätta en enkel sill till påsken. Förresten är det här nog ett perfekt alternativ vid kräftskiva också, för folk som inte förstår att älska kräftor.

Den här sillen har fått smeknamnet DDR-sill här hemma, för när jag gjorden den var jag så uppe i varv över genidraget att använda dillättikan till sill att jag liksom helt glömde av looks. Tog sen ett foto av den färdiga sillen på färglös tallrik på vitt bord bara… Stilrent och sparsmakat tänkte jag och… Ja. DDR. Jag använde inte nu, men tror nog tunna skivor av morot vore fint i, både gott och lite snyggare. Det använder jag nog nästa gång.

Dillättikan då, du kanske inte har någon sådan hemma? Tillsätt i så fall dillfrö och några dillstjälkar, det blir också jättebra.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

En förpackning urvattnad salt sill, ca 400 g
0,5 dl dillättika
1,5 dl vatten
2 dl socker
1 schalottenlök skuren i ringar
1 tsk hel svartpeppar
6 tunna skivor pepparrot
Bitar av inlagd dillkrona

Alternativ till dillättika:
0,5 dl ättika
1 tsk dillfrö
1 dillstjälk i bitar

Gör så här

Blanda ättika, socker, vatten och peppar. Tillsätt även dillfrö och dillstjälk om du använder det istället för dillättika. Låt lagen koka upp och sedan svalna.

Skölj av sillen och skär den i bitar lätt på diagonalen.

Lägg sill, lök, pepparrot och dekorativa bitar av ättiksinlagd dillkrona om du har i en glasburk med lock.

Häll över den kalla lagen.

Låt stå ett par dygn innan du äter. Dekorera gärna med dill.