Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Musseldolma (Midye Dolma)

1
Delningar
MAT

Musseldolma (Midye Dolma)

musseldolma

Vi satsar stenhårt på påskmat nu på Feeders.se som ett led i vår långsiktiga strategi kring världsdominans och rikedom. Just därför blir det många smårätter som gör sig bra på ett påskbord, bl a det här – Musseldolma.

Här kommer en typisk street-food från Turkiet – musseldolma. Det är kokta musslor som fått en liten sked av en risröra som ligger och snuddat lite åt risottohållet. Himmelskt gott och ganska så enkelt att göra. Lite mollusker på buffén har dessutom ingen dött av (eller det kanske folk har gjort i och för sig av ostron).

Musseldolma går till stor del att laga ett par dagar i förväg så hetsen innan middagen är så gott som obefintlig. Gör fyllningen så behöver ni bara koka musslorna och sedan fylla dem när det är dags. De kan med fördel ätas kalla. Testa, ni kommer inte ångra er. Svartpepparn bjussar på väldigt fin pepparstyrka men ni kan dra ner på den lite om ni är usla fegisar.

Inspirationen till min musseldolma kommer förresten från den här bloggen.

Fler tips

Kombinera gärna med andra turkiska smårätter.

Ingredienser

8-10 bufféportioner

1 nät med blåmusslor
2 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
1 msk tomatpuré
1 tomat, väldigt finhackad
1,5 dl risottoris
1 dl gula russin
2 tsk nymald svartpeppar
1 tsk sumak
5 dl vatten
0,2-0,5 tsk malen kanel
Salt efter smak

Gör så här

1. Hetta upp olivoljan i en kastrull till medeltemperatur. Fräs försiktigt den hackade löken tills den mjuknar.

2. Tillsätt tomatpure, hackad tomat, ris, russin, sumak och svartpeppar och fräs, under lite omrörning emellanåt, i ytterligare fem minuter.

3. Häll på vatten och koka upp. Låt sedan försiktigt puttra utan lock och rör om emellanåt. Det är klart när riset är lite al dente. Låt då stå under lock och svalna.

4. Häll upp 5 cm vatten i en stor kastrull eller gryta. Putsa och rengör musslorna och kasta trasiga. Koka musslorna i 6-7 minuter och häll sedan av vattnet. Låt musslorna svalna något utan lock.

5. Peta i en sked risröra i varje mussla och servera ljummet. Lägg dit ett par citronskivor och dill att piffa upp musslorna med och slafsa i dig allt med händerna.