Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Zalm in’t groen, inkokt lax i örtsås

0
Delningar
MAT

Zalm in’t groen, inkokt lax i örtsås

När jag var liten hade jag en kokbok som hette någonting i stil med God mat från 15 länder, med tre fyra recept från varje land. Ett av alla var paling in’t groen, ett flamländskt recept på ål i grön sås. Oj, så jag fantiserade om att fiska ål och laga det där!

I somras metade jag krabba från bryggan vid stugan på västkusten. Varsin sten i ett snöre och lite musselkött fastklämt med en klädnypa. Och då plötsligt fångade jag äntligen min ål, ett stort rackarns slingrande fisknystan som bitit sig fast i krabbstenen och vägrade släppa taget! Det var ju så klart oavsiktligt, från min sida då, och ålen släppte långt snabbare än min förvåning. Men ändå, jag hann faktiskt tänka det otänkbara. Tänk om jag skulle… Men nej, det skulle jag faktiskt inte ha gjort. Fast lilla hungriga Mia med kokboken var ju så klart skitirriterad på stora förnuftiga Mia som inte snabbt som tusan bara stack fram håven. Resten av veckan försökte jag fånga guldfisk istället. Med krok. Vi har en sjö vid stugan som är alldeles full av praktkarp. Jag räknar förresten med att bloggen fylls av guldfiskrecept i sommar.

Men hur som helst, det där ålreceptet. När Anders pratade inkokt lax härom dagen (han lagade denna inkokta lax med citrus) kom jag att tänka på det igen. Men inte med ål utan det fick bli zalm in’t groen. Laxen kokades in med Anders recept som grund, fast med några justeringar och en annan kryddning. Såsen inspirerades av detta recept och en del andra. Min barndoms bok lyckades jag tyvärr inte leta reda på, annars hade jag så klart gått efter det.

Det blev en väldigt trevlig bufferätt! Jag hällde såsen över laxen men det gör jag nog inte nästa gång, då serverar jag såsen vid sidan. Nu lyckades jag kamouflera den vackra rosa fisken till spenatsoppa och det är ju synd. Men det blev gott, det blev vårligt!

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 middagsportioner, 6-8 bufféportioner

600 g laxfilé
2 msk salt
2 tsk socker

Koklag

6 dl vitt vin
6 dl vatten
1 tsk fänkålsfrö
1 dryg tsk salt

Örtsås

1 liten färsk vitlöksklyfta
2 stora nävar färsk spenat, helst ordentligt uppvuxen
1 näve färsk körvel alt thaibasilika
1 liten näve persilja
1 liten näve färsk mynta, gärna marockansk
1 näve trädgårdssyra
2 msk pressad citron
2 msk neutral olja
Salt och peppar

Gör så här

Laxen

1. Skär skinnet av laxen. Det går lätt om du lägger filén på skärbrädan med skinnsidan ner och bara låter kniven glida emellan skinnet och köttet. (Spar skinnet till frasigt laxskinn!)

2. Skär laxen i stora bitar om ungefär 4 x 4 cm. Blanda saltet och sockret. Lägg fiskbitarna på ett fat och strö över saltblandingen, vänd bitarna och strö även på andra sidan. Ställ kallt ett par timmar.

3. Koka lagen en kvart. Ta undan 3 dl av lagen till örtsåsen.

4. Klapptorka laxbitarna med hushållspapper runtom och lägg över dem i en form där även vätskan ryms. Ta lagen från plattan och häll den kokande över laxen. Täck med aluminiumfolie och låt stå tills fisken svalnar. Ställ i kylskåp över natten.

Örtsås

1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull.

2. Skölj örterna. Lägg alla örter utom syran i det kokande vattnet. Låt koka en minut, inte längre. Häll över i durkslag och spola under kallt vatten tills örterna är kalla. Låt rinna av.

3. Mixa de blancherade örterna, den färska trädgårdssyran, vitlöksklyftan, en dl av koklagen och oljan så slätt det bara går. Späd med mer lag till rätt konsistens, såsen ska vara rinnande men inte vattnig utan mer åt det krämiga hållet. Tillsätt citron, salt och peppar, smaka av och justera.

Vid servering, ta upp laxbitarna försiktigt med hålslev och låt dem rinna av. Lägg dem på ett serveringsfat. Du kan hälla såsen över laxen som jag gjorde, men jag föreslår att du istället serverar den vid sidan och dekorerar laxen med några örtkryddor.