Search
Generic filters
Exact matches only

Patlican kebab

2
Delningar
MAT

Patlican kebab

Turkisk mat alltså… Det är en guldgruva som jag inte varit ner i förr men ju mer jag gräver desto mer fascinerad blir jag. Den första inspirationen kom från ett matprogram på Netflix, men jag upptäckte nu att man kan se avsnittet på Youtube också. Lite töntigt program med en kock som är lite sådär överentusiastisk och alldeles åt helvete för positiv, men det är ändå väldigt inspirerande.

Sen blev det en rejäl dykning på nätet och givetvis fanns där en oherrans massa bra matbloggar, men jag fastnade speciellt för den här, en väldigt seriös sida som är närmast outtömlig. En intressant sak med nästan all mat från Mellanöstern är att man är så duktiga på att hushålla med köttet. Det ligger rätt så långt ifrån den svenska modellen med 150-200 g kött på varje tallrik och i någon mån så blir köttet mer en krydda. Missförstå mig inte nu, jag älskar att köttfrossa och äta tills jag känner mig som en pytonorm som svalt en get, men för det mesta föredrar jag lite lagom med kött. I sån här mat räcker köttet mycket längre. För övrigt använde jag älgfärs istället för nöt.

Idag kommer det ett recept på Patlican kebab. Det finns så klart en hel del nyanser i hur man lagar den rätten i allt från kryddning till serveringssätt. Kombinera gärna med andra turkiska smårätter.

Özlem lagar maträtten så här och även Zeina (en av de absolut bästa svenska matbloggarna) har bloggat om maträtten och gör så här.

Jag har grävt i en massa källor och här kommer mitt recept. Jag använder förresten urfapeppar (urfa piper/biber). Det är en torkad chilipeppar från turkiet som finns i alla orientaliska butiker. Hittar du den inte så använd vanligt chilipulver.

Ingredienser

6 portioner

Tomat- och paprikasås

1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk honung
1 dl köttbuljong
4 spetspaprikor, grovt hackade
1 burk konserverade körsbärstomater
Salt och svartpeppar

Myntayoghurt

2 dl turkisk yoghurt
1 tsk honung
Ett stänk rödvinsvinäger
En näve färsk mynta, finhackad
Salt och svartpeppar

Kebab

4 lite mindre auberginer
2 msk salt
2 msk olivolja
1 tsk svartpeppar
0,5 dl ströbröd
2 dl köttbuljong
1 liten gul lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 näve bladpersilja, hackad
1 tsk urfapeppar (el chilipulver)
1 tsk spiskummin
2 tsk salt
500 g nötfärs

Gör så här

Tomat- och paprikasås

1. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs tomatpurén ungefär 5 minuter.

2. Lägg ner övriga ingredienser (utom en spetspaprika) och koka i minst en timma under lock. Det gör absolut inget om det får stå och puttra tre timmar heller då smakerna bara utvecklas mer av det.

3. Smaka av med salt och svartpeppar.

Myntayoghurt

Blanda alla ingredienser och låt stå i kylen tills det är dags att servera.

Kebab

1. Skär auberginerna på längden i ungefär 5 mm tjocka skivor, salta ordentligt och lägg så luftigt som möjligt i ett durkslag i en timma för att salta ur den bittra smaken. Torka sedan av skivorna.

2. Häll 2 msk olivolja i en stekpanna och hetta upp ordentligt. Krydda aubergineskivorna med svartpeppar och stek dem på båda sidor så de får ordentligt med färg utan att brännas. Hit kan du förbereda auberginen om du vill.

3. Blanda ströbröd, buljong, gul lök, vitlök, bladpersilja, urfapeppar, spiskummin och 2 tsk salt och mixa ihop ordentligt med stavmixer eller i en blender.

4. Blanda ner köttfärsen i lökblandningen med händerna. Se till att allt blir jämnt fördelat.

5. Rulla nu in färsen i aubergineskivorna och ställ dem upp i en ugnsform. Peta ner paprikabitar emellan rullarna och häll försiktigt över tomat- och paprikasåsen.

6. Grädda i en timma på 175°C.

7. Servera rullarna med lite tomat- och paprikasås samt myntayoghurten.