Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Burmesisk curry med citron

1
Delningar
MAT

Burmesisk curry med citron

”Jag fattar inte den här maten! Den är jättegod men är det thailändskt, indiskt, kinesiskt eller vadå?!” sade min åttaåring. Hon fattade precis med andra ord. Det burmesiska köket får sin karaktär från flera håll.

Det här är en trevlig och enkel curry som trots enkelheten inte är det minsta tråkig. En bra vardagsrätt. Försök gärna få tag på räkpasta i en asiatisk butik om det inte finns i din vanliga mataffär, men om det inte går så blir grytan god även med fisksås eller kanske torkade räkor. Lite mindre burmesisk men vad gör väl det? Jag tror faktiskt inte citronen jag valde att ha i är det mest burmesiska heller.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4-6 portioner beroende på hur grytan serveras

500 g kokkött av älg eller nöt, burmesisk älg är så klart mest autentiskt men inte nödvändigt.
1 dl matolja
3 silverlökar
Fyra vitlöksklyftor
Färsk ingefära, ungefär lika mycket som vitlöken
1 msk gott sött paprikapulver
2 tsk gurkmeja
1 citron
1 hel stjälk citrongräs
2 korianderrötter (valfritt)
1 röd chilifrukt, het eller mildare som du föredrar
3 tsk räkpasta
1 tsk socker
2-3 dl vatten
Salt

Till servering: Koriander, skivad grön chili, myntachutney, ris

Gör så här

1. Skär köttet i grytbitar, salta lätt. Låt stå i rumstemperatur.

2. Lös upp räkpastan i några matskedar hett vatten, mosa lite med en sked. Riv det gula från citronen med ett zest- eller rivjärn. Press josen ur citronen.
Hacka löken och vitlök fint. Skala och riv ingefäran. Hacka chilifrukten. Fräs det hackade plus sockret i olja i en tjockbottnad panna tills löken mjuknar, men se till att den inte blir brynt.

3. Tillsätt kryddor och citronrasp. Häll i ett par matskedar vatten och citronjosen. Tillsätt även den upplösta räkpastan.

4. I en separat gryta, hetta upp olja och ge köttet stekyta på högsta värme. Häll inte i för mycket kallt kött på en gång så det börjar avge vatten och koka, bättre i så fall att steka i omgångar om grytbotten är väl liten. Var noga med att grytan är ordentligt het.

5. När köttet fått färg, sänk plattan till låg värme. Häll lökblandningen över köttet. Häll vattnet i pannan där du stekte löken, rör runt lite snabbt för att få med kryddorna och häll sedan vattnet över köttet. Krossa citrongräset lätt med baksidan av en kniv. Gör detsamma med korianderrötterna. De ska fortfarande hänga samman men avger mer smak efter omild behandling. Lägg ner citrongräset och rötterna i grytan.

6. Låt sjuda på låg värme under lock. Rör om ibland och se till att grytan inte blir för torr, häll i lite mer vatten vid behov. Det ska inte vara mycket sås till den här rätten, för mycket vätska blir på bekostnad av smak och fyllighet, men den får inte heller koka torrt. Efter en kvart, smaka på såsen och justera saltmängden. Det passar fint med ljus soja istället för salt om du så önskar. Efter ungefär 40 minuter börjar grytan bli klar. Du avgör själv när du tycker att köttet blivit tillräckligt mört. Ta bort korianderrötter och citrongräs innan servering.

7. Strö grovhackad koriander och skivad grön chili över grytan. Servera med ris och gärna myntachutney och någon grönsaksrätt till.