Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Syrlig burmesisk soppa med drumsticks

0
Delningar
MAT

Syrlig burmesisk soppa med drumsticks

Det här är en utomordentligt trevlig och snabblagad soppa på en annorlunda grönsak. Men smaken är på intet vis särskilt märklig. Den är syrlig och lite aromatisk men i övrigt ganska snäll. Perfekt vardagsmat, särskilt för barnfamiljer.

Drumsticks, det kunde man ju tro är kycklinglår fast lite mer international. Men det rör sig om baljorna från ett träd, moringa, som tydligen är mer eller mindre ätbart och nyttigt i sin helhet, exklusive veden då får man förmoda. Det finns ofta både färska och frysta drumsticks i orientaliska och asiatiska butiker, men de ser inte så spektakulära ut så de är lätta att missa. Lite som torra smala gurkor ligger de där i grönsaksdisken och ser rätt trista ut. Men det är ju insidan som räknas, och insidan av drumsticks är jättegod!

Baljorna har ett mjukt och vad jag läser mig till nyttigt inre, men höljet är trådigt och måste spottas ut. Där kan man göra på tre vis. Antingen skrapa ur det inre ner i soppan innan den serveras, men då missar man de vackra hela bitarna och att det faktiskt är lite trevligt med krånglet. Som att äta kronärtskocka men betydligt mindre tidsödande. Eller så tar man en hel bit i munnen, tuggar och spottar sen ut ”hårbollen”. Själv väljer jag det tredje sättet, kronärtskocksmetoden, att liksom öppna upp baljan längs med och sen skrapa av innanmätet med tänderna rakt in i munnen. Inte lika socialt bökigt som tuggmetoden…

Egentligen ska soppan göras på salt fisk men jag tycker att musslor passar väldigt fint. Särskilt som drumsticks kräver lite pillande under ätningen redan tänker jag att man lika gärna kan gå all in med fingrarna i maten och lägga både det trådiga från drumsticks och musselskalen på ett skräpfat.

Vill man göra soppan vegansk väljer man förslagsvis sjögräs, sjökorall eller blötlagd aphuvudsvamp/lion’s mane mushroom istället för musslor. Svampen tillsätts i så fall tillsammans med vattnet. Räkpasta och fisksås får då ersättas med ljus soja.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

300 g drumsticks/moringa, fryst eller färsk
300 g musslor
2 halverade och sen skivade tomater eller tomatillos
4 schalottenlökar, hackade
6 vitlöksklyftor, hackade
2 msk matolja
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk torkad chili
2 tsk räkpasta
3 tsk tamarind, fast eller sås
En stor näve spenatblad, gärna stora och uppvuxna men sönderrivna i mindre bitar
Några droppar sesamolja
12 dl vatten
Salt eller fisksås

Gör så här

1. Om du använder fast tamarind, lös upp den och räkpastan i några matskedar hett vatten.

2. Hetta upp oljan i en kastrull och stek lök och vitlök så att de mjuknar men utan att de tar färg. Tillsätt gurkmeja och chili och rör om.

3. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Tillsätt drumsticks skurna i ca fyra cm långa bitar. Tillsätt även vattnet med räkpasta och tamarind. Låt koka en kvart.

4. Rör i spenatbladen. Lägg i musslorna och lägg på locket. Låt musslorna precis öppnas, det tar bara någon minut eller två, sen är soffan färdig.

5. Smaka av med salt eller fisksås. Stänk i några droppar sesamolja.