Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Kalvlägg med vitt vin och fänkål

1
Delningar
MAT

Kalvlägg med vitt vin och fänkål

I all sin enkelhet det kanske godaste jag lagat på senare tid.

Min älskade vän Nina hånade för många år sedan kött-potatis-sås. Något om tråkigt och uppväxten, den hon lämnat. Av något skäl kom jag att tänka på det igår, kanske eftersom det var hennes födelsedag. Hon menade tråksidan av det, slentrianmaten som är så tråååkigt förutsägbar, den stagnerade finmaten, det man gör för att det är så man gör, oförmågan att ta sig vidare.

Det här receptet är den soligare sidan av konceptet. Vansinnigt fint kött med vanliga smaker men ändå lite i utkanten av den allra mest upptrampade mittfåran.

Jag betar koriander som en get, men fänkål är nog ändå min mest älskade krydda. Har tidiga barndomsminnen av brödbak, lefsor som gräddades på spisen, doft av mjöl och fänkål i hela köket. Få saker doftar godare och mer hemtrevligt. En annan barndomssmak är kalvlägg som vi ofta åt under min uppväxt. Märgen var så klart det bästa, därefter buljongen.

Till middag idag fick barndomssmakerna samsas med vitt vin och lite vitlök. Fänkålsmaken förstärktes med fänkålsfrö. Och potatis, mosad med mycket smör. Jag som har en annan uppväxt och kulinariskt arv än Nina, och inte minst ett annat associationsbatteri kring barndomens mat, njöt något enormt av denna variant på temat kött-potatis-sås. Även mina barn åt ordentligt. Nya barndomsminnen.

Ingredienser

4-6 portioner

8 skivor kalvlägg
1 dl vetemjöl
Olivolja till stekning
4-6 klyftor färsk vitlök
1/2 flaska vitt vin, oekat
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
2 stora färska fänkål eller 3 mindre
2 st silverlök
1/2 tsk hela fänkålsfrön
Salt
Bladpersilja till servering

Gör så här

1. Salta kalvläggen. Vänd skivorna i mjöl. Hetta upp oljan i en bra stekpanna och bryn skivorna i hög värme i omgångar. Lägg i en kraftig gryta efterhand.

2. När köttet är färdigbrynt häller du lite av vinet i pannan, vispar runt och häller sedan över i grytan. Du vill ju få med allt det goda från köttet.

3. Häll resten av vinet direkt i grytan. Lägg i lagerblad och vitlöksklyftor som du krossat med sidan av kniven. Även pepparkornen trycker du till lite med knivsidan och lägger sedan i grytan. På med lock och låt koka på svag värme en timme.

4. Skär fänkålen i hälfter eller kvartar längsmed, beroende på knölarnas storlek. Se till att de hänger ihop i klyftor bäst det är möjligt. Skär löken i klyftor längs med, kanske sex klyftor per lök. I en stekpanna, häll olja och bryn fänkål och lök försiktigt. Efter cirka tio minuter tillsätter du fänkålsfrön som du krossat lätt i en mortel. Du vill att grönsakerna ska få viss färg och börja mjuka en aning. Lägg dem sedan överst i grytan. Tryck gärna ned dem en smula i kokspadet. På med lock och låt koka.

5. Efter kanske en halvtimme, ta av locket från grytan och öka temperaturen en smula så att den småputtrar trots att locket är av. Tryck ner grönsakerna i spadet om det behövs. Är det för lite spad så att grönsakerna ligger alldeles ovanpå, fyll på med en aning hett vatten. Smaka och tillsätt eventuellt mer salt men hellre i underkant. Koka ungefär en halvtimme till, men känn efter hur mört köttet är och låt det guida. Eftersom locket är av reduceras såsen en aning och blir mer koncentrerad i smaken.

6. Smaka av såsen igen och salta mer vid behov. Ta grytan av plattan. Häll över ganska mycket grovhackad bladpersilja. Servera tillsammans med gott smörigt potatismos i lite djupare tallrik så att du kan hälla över den goda såsen.