Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Pommes frites – Hur gör man de bästa?

10
Delningar
PRAT

Pommes frites – Hur gör man de bästa?

Nu står jag i begrepp att trampa rakt ner i ett jordgetingbo, och där kommer jag stå och ventilera helt sjuka åsikter. Åsikter som förmodligen kommer leda till polisanmälan, orosanmälan, förlorade vapenlicenser och bältning på psykakuten.

Ända sedan jag var en liten fjutt och skruttade runt i skogen i Bollnäs har jag varit osunt fascinerad av jordgetingbon. Hur nära kan man gå innan de blir förbannade? Rätt nära visade det sig. Men kan man stoppa ner en pinne? Kanske kasta ner en smällare? Ok, det där sista försvarar jag så klart inte alls, inte på något sätt sabotage av insektsbon. Jag var en liten plutt i en skapligt ociviliserad del av landet och visste inte bättre.

Herregud vad jag gillar pommes frites. När jag är ute på restaurang och käkar så lyser rätter med pommes extra klart i mina ögon. Det är så klart inte alltid det vettigaste, faktiskt rätt så sällan det vettigaste, men det hjälps inte – pommes frites är min största svaghet.

Dåliga saker

Det finns så många dåliga pommes frites också så jag måste helt enkelt få lista några saker jag tycker rent illa om, eller i alla fall lite illa om… eller vafan, kanske också saker som jag tycker det är roligt att säga att jag tycker illa om trots att jag inte riktigt gör det (Västerbottensost är en sån grej).

  • Pommes frites i ugn – Okej kanske ingen direkt katastrof men det klart sämsta sättet att laga pommes på (ok, koka är förmodligen sämre, även värma i armhålan). Med samma påse färdiga pommes kan du välja att stoppa dem i ugnen och få något lite trist och i bästa fall lite krispigt, eller kasta i fritösen och bli smått salig.
  • Billiga pommes frites på restaurang – Det här är vanligare än vad man kan tro och extra vanligt på kebabhak, små lite halvsunkiga kvarterskrogar (ni vet Black & White, schnitzel och grekisk sallad på menyn). Inte okej. Jag vet så klart ingenting om hur det är att driva krog men jag föreställer mig att de största kostnaderna alltid är hyra och personal, att lägga några extra spänn och köpa de bästa frysta pommes fritsen på marknaden lär fanimej inte påverkar budgeten negativt. Alla blir gladare av bra pommes.
  • Sötpotatispommes – Totalt värdelöst och en styggelse. Visst kan de vara fina att se på men de smakar jolmigt helvete. Vi behöver inte diskutera det här, ni vet att jag har rätt. Innerst inne vet ni det.

Men gnällspik, vilka pommes är bra då?

Ni kliver jag alltså ner i getingboet (sötpotatisen är inget getingbo, det är fakta). Jag tycker att det bästa man kan göra hemma i pommesväg är att köpa fryst halvfabrikat och fritera själv på 180°C. Rakt av.

Japp, det spöar trippellagade Hestonåbäken (koka, torka, fritera låg temp, torka, fritera hög temp). De blir aldrig tillräckligt krispiga för min smak. ”Jo men du ska ha lite syra i vattnet när du kokar Anders för pektin bla bla bla”. Nej! Det blir ändå inte lika bra.

Ska jag vara lite självkritisk nu så finns det en bra invändning mot att jag kommer med den ultimata lösningen. Potatisen är helt enkelt inte lika god i halvfabrikaten, och det håller jag med om. Den är normalt sett tillräckligt god för att vara lite bättre, men helt ärligt så är smaken på hemgjorda bättre. För mig väger dock krispet upp. Det finns sorter som smakar så pass illa så det inte vägs upp med krispet, men de flesta stora märkena är helt okej.

Sen hittade jag de där som är på bilden – Aviko. Krispigare än de flesta andra jag testat, kanske alla för jag minns inte så noga, men framförallt är smaken klart bäst.

Så hur gör du då de bästa pommes fritsen hemma? Jo du köper Aviko (jag har bara hittat dem på Coop i Uppsala), skaffar en fritös om du inte har, det behöver du oavsett för att inte bli alldeles för olycklig, och friterar sedan svagt gyllene på 180°C. Folk brukar förorda jordnötsolja, men jag har inte märkt någon större skillnad från vanlig frityrolja.

Kokar det i dig? Måste du ventilera? Känner du till något annat bra halvfabrikat? Gå in på Feeders Facebooksida (gilla den gärna också) och prata av dig/skrik dig hes.

För transparensens skull vill jag påpeka att jag inte på minsta sätt är köpt, trots att jag säkerligen går att köpa för pommes frites (i vissa fall är jag en billig prostituerad).