Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Grön salsa av pumpafrön

0
Delningar
MAT

Grön salsa av pumpafrön

Salsa behöver man lite då och då. Den här varianten är riktigt bra och ett jättefint krämigt alternativ till gräddfil eller guacamole. Perfekt att göra i ordning tidigare på kvällen om man vill kunna sitta i soffan i godan ro och mumsa i sig sen när man segat till sig. Smaken är rostat nötig och ganska len men utan att vara tråkig.

Det bästa med den här sortens matigare salsa är att man lätt kan bygga en hel rätt kring den utan att ens riktigt laga mat. Rota fram kycklingrester, fritera några köpta tortillabröd, lite färsk paprika, chilisås, nån lök… Voila, lunch!

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 dl skalade orostade pumpafrön
1 jalapeno eller annan grön chili med hetta. Krämigheten som kommer av pumpafröna mildrar hettan, så våga ta i lite!
2 msk majsolja
1 vitlöksklyfta, tunnskivad
1 krm hel spiskummin
En stor näve koriander, bladen. Helst koriander såld i knippen eftersom den har väldigt mycket mer smak än den i kruka.
2 dl varmt vatten. Ungefärlig mängd, späd till den konsistens du önskar.
1 lime, valfritt
Salt

Gör så här

1. Skiva chilin.

2. Hetta upp en panna med oljan på medelvärme och lägg i pumpafrön, chili och spiskummin. Stek under omrörning tills fröna tagit lite färg, det borde ta knappa fem minuter. Tillsätt vitlöken och stek lite till men var noga att inget bränns. Fröna ska bli gyllene men inte för bruna.

3. Häll fröblandningen i en stor mortel. Mortla på för allt vad du är värt tills det blir en fast massa utan för mycket smulor i eller tills du helt enkelt tröttnar. Du kan även använda mixer men jag tycker det blir stor skillnad i konsistens. Mer olja kläms ut vid mortling så salsan blir krämigare, nästan gräddig. Här hade jag kunnat lägga in en plågsamt lång och enformig instruktionsfilm…

4. När du tröttnat på att mortla häller du i lite salt och vattnet några matskedar åt gången och mortlar in det. Fånle över vilken fantastiskt gräddig konsistens och ljusgrön färg massan plötsligt får. Fortsätt med vatten tills du är nöjd över konsistensen. Det beror väl på hur du tänkt använda den om en fastare eller rinnigare konsistens passar bäst.

5. Smaka av, ha i mer salt efter smak. Här kan du om du vill ha i lime efter smak. För mig beror det på vad jag tänker servera salsan till, om något annat tillbehör tillför syra, eller helt enkelt vad jag är sugen på. Med lime i får massan nästan en känsla av att gräddfil eller liknande är tillsatt, och görs massan fast, syrlig och ganska salt så påminner den snudd på om färskost.

Använd som dip, till tortillas, till kyckling… Det mesta blir godare med en klutt pumpafrösalsa!