Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Köttmacka att dö för

2
Delningar
MAT

Köttmacka att dö för

köttmacka

Det har blivit förbaskat mycket vegetariskt och fegvego den sista tiden. Jag gillar ju det och älskar att utmana mig själv att få till köttfattig mat utan att kompromissa med smaker, men nu är det dags för kött – en fet köttmacka.

I USA kan man det där med köttmacka. Det är inte tal om en tunn skiva kött, nej nej, det ska vara en stor jävla bunt och mackan ska vara lite som att äta en stor sten. Dagens macka är jag väldigt nöjd med. Jag har kombinerat några smaker som passar väldigt bra ihop: fläskkött, äpple och gorgonzola och sen försökt göra det så vulgärt det bara går. Köttet har jag lagat som en grytstek och sen skurit upp tunt och kastat tillbaka det ner i spadet och låtit köttet svalna där. Slafsigt, saftigt och underbart.

Det blir väldigt mycket kött över men det är kanonbra att ha i kylen. Gör en sås på skyn som blir över blandat med grädde och servera köttet med såsen och potatismos. Det är en liten försmak av paradiset (som vi inte lär hamna i ändå så det är lika bra att göra sitt eget paradis här och nu med en köttmacka).

Seså, spring iväg och handla er en bit gris nu och börja koka grytstek. Sugen på mer kött? Gör också Mias burmesiska curry, jag har testat och den är helt otrolig.

Har du förresten något fint tips på köttmacka? Jag har själv arbetat och ätit mig igen flera av de klassiska amerikanska signaturmackorna och aldrig blivit missnöjd. Några av mina stora favoriter är Philly Cheese Steak, Po’boy, Pork Tenderloin Sandwich, The Cuban, Mississippi Roast Sandwich… Ja ni ser, jag kan hålla på hur länge som helst.

Kom in till Feeders Facebooksida klicka på gilla och prata sedan mackor med oss andra idioter!

Ingredienser

4 stora mackor

Grytstek

1 kg skinkstek
salt och svartpeppar
neutral olja eller ghee att steka i
2 röda lökar, skurna i ringar
1 syrligt äpple, klyftat
70 cl torr cider eller äppelmust
1 stjärnanis
0,5 dl ljus soja
1 msk salt

Köttmacka

Bröd
Majonnäs
Skivade tomater
gorgonzola

Gör så här

Grytsteken

  1. Salta och peppra köttet runtom och stek det sedan i knallhet panna runtom så köttet får fin yta.
  2. Lassa ner köttet och övriga ingredienser i en gryta och koka upp. Låt sedan puttra tills köttet är 60°C i mitten (det tar max en timma).
  3. Ta upp köttet och låt det svalna lite. Skär upp köttet i tunna skivor, vinkelrätt mot fibrerna, och lassa sedan ner köttet i kokspadet igen. Låt det ligga där och gotta sig ett par timmar. Sen är det klart.

Köttmacka

  1. Montera mackan nedifrån och upp: underbröd, majonnäs, tomatskivor, jättemånga köttskivor och slutligen gorgonzola och överbrödet.
  2. Tryck ihop mackan ganska rejält och slå in den i papper. Drick öl till mackan, fyra stycken.

Gör så här

Grytsteken

1.

Salta och peppra köttet runtom och stek det sedan i knallhet panna runtom så köttet får fin yta.

2.

Lassa ner köttet och övriga ingredienser i en gryta och koka upp. Låt sedan puttra tills köttet är 60°C i mitten (det tar max en timma).

3.

Ta upp köttet och låt det svalna lite. Skär upp köttet i tunna skivor, vinkelrätt mot fibrerna, och lassa sedan ner köttet i kokspadet igen. Låt det ligga där och gotta sig ett par timmar. Sen är det klart.

Köttmacka

1.

Montera mackan nedifrån och upp: underbröd, majonnäs, tomatskivor, jättemånga köttskivor och slutligen gorgonzola och överbrödet.

2.

Tryck ihop mackan ganska rejält och slå in den i papper. Drick öl till mackan, fyra stycken.