Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Äppelintensiv grytstek på fläsk med tillbehör

0
Delningar
MAT

Äppelintensiv grytstek på fläsk med tillbehör

grytstek

Hej vänner, grytstek här. När jag och Mia planerade för bloggen så pratade vi om att vara taktiskt, inte posta för mycket och att posta smart. I dfen planeringen missade vi ett par smågrejer kopplade till våra karaktärer.

Det finns mycket energi i Mia och Anders, i alla fall periodvis. Att gå upp i något så in i helvete blir väldigt enkelt då. Kombinera det med något som är det största intresset, en alldeles ny plattform och inget som helst tålamod från någon av oss, så fattar man att det bara kommer spruta ut saker här. Ni får ta det för vad det är. Vi gillar samtidigt att bygga upp en bra arkiv. Det är faktiskt också en del i bloggandet, en rent egoistisk anledning.

Idag tar jag tillvara både kött och kokspad från grytsteken och köttmackan jag skrev om här. Jag fick själv en massa kött över och gissar att andra får det också. Idag gör vi en helt annan rätt men utnyttjar det vi redan har så dagens rätt tar typ en halvtimma att sno ihop.

Just det, jag skriver om konstig chutney också – chutney på mispeläpple. Jag har skrivit ner receptet här. Det är inte så förbaskat lätt att komma över den frukten men min lokala skitbra orientaliska butik fanns den färsk så jag kunde inte låta bli. Jag har skrivit ner receptet här nedan så ni får fundera lite över hur ni ska göra. Annars går det bra med mangochutney också eller kanske en äppelchutney, ännu hellre en äppelchutney spetsad med passionsfrukt (då närmar man sig smaken av mispeläpple som även lutar lite åt nypon).

Grytstek är klockren husmanskost, extra bra på en söndag med släkten. Dagen innan kan ni ha gjort mackan och druckit för många öl men med farmor på söndagen får ni så klart bete er lite. Hon är säkert med i nykterhetsrörelsen och det kan hon väl få vara även om jag är övertygad om att det finns saker som kan göra ålderdomen för farmor mycket mycket bättre, t ex ett glas vin då och då.

Ingredienser

4-6 portioner

Köttet

0,6-0,8 kg av köttet härifrån

Såsen

2 dl kokspad från det här receptet på grytstek
3 dl grädde
2 msk äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
maizenaredning

Hård potatismos

0,5 kg potatis
50 g smör
2 dl vispgrädde
salt och massor av svartpeppar

Resten

Lätt kokta bönor och annat kokbart grönt blandat med en klick smör (jag hade brytbönor, skärbönor och okra)
Fantastisk mispelchutney

Gör så här

Köttet

Värm i micron några minuter. Låt vila i några minuter tills resten är klart

Såsen

  1. Häll ihop ingredienserna utom redningen och koka upp.
  2. Smaka av ordentligt med salt och peppar.
  3. Red av med maizenaredning till lagom konsistens

Hård potatismos

  1. Koka potatisen
  2. Lägg ihop den med smör och grädde och stampa den lite. Du vill helt klart ha en del stora bitar kvar.
  3. Rör försiktigt och smaka sedan av med salt och peppar.

Resten

Servera genom att lägga upp grösaker, potatismos och kött. Häll sedan över såsen och klicka på chutneyn. Det blir så jäkla gott.