Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Zucchini och trattisar i en italiensk smårätt

0
Delningar
MAT

Zucchini och trattisar i en italiensk smårätt

italiensk smårätt med zucchini och trattisar

Jag är definitivt en mathoarder, på gränsen till prepper. Alltså skapligt skitdålig prepper eftersom jag förlitar mig på fungerande kyl och frys (alla seriösa preppers vet att strömmen är det första som försvinner när zombierna kommer).

Jag har i alla fall seriöst mycket mat hemma, allt ifrån spontanköpta fina zucchini via lammhuvud i frysen till små påsar med fermenterade konstigheter från Kina. Jag avskyr också att slänga mat och det brukar resultera i ganska många experiment i köket med saker som måste ätas upp tämligen snart. För en tid sedan hade jag ett par små fina zucchinis som sjöng på sista versen och något behövde göras med dem. Till huvudrätt skulle det bjudas Osso Buco med Risotto Milanese, så det italienska temat var spikat. Nu skulle jag bara dra ihop något enkelt till förrätt. I kylen fanns också lite vaktelägg som behövde ätas upp så de skulle så klart också få vara med.

Det här är busenkel mat att laga, och förvånande god. Zucchini kan vara en fantastisk grönsak och tillsammans med svamp höjs den lite extra. Självklart går det att göra med vanliga hönsägg också men då rekommenderar jag lite större serveringskärl, de här blinipannorna jag använder är riktigt små och ett hönsägg skulle dränka allt det andra.

Jag använder också torkad dill och sånt brukar folk haja till över. ”Men använd färsk dill, det är mycket godare!”. Nej det är inte godare jämt, det är liksom två helt olika smaker. Det är samma sak med vitlökspulver och lökpulver i relation till deras färska motsvarigheter, det är andra smaker. Lök och vitlök får rätt annorlunda smak genom frystorkning och samma gäller för dillen. Har ni ingen sån burk stående kan ni så klart använda färsk eller fryst dill, men smaken kommer ändras.

Det här med smårätter har vi en egen kategori för på Feeders. Vi kallar den munchies och där samlar vi allt från mysigt tv-snacks med larver till snabbfrästa heta räkor, Kimchichangas och mycket mer.

Ingredienser

4 portioner

2 små zucchinis, skurna i halvmånar
1 tsk salt
en näve torkade trattkantareller (eller 5 stora champinjoner i skurna i skivor)
2 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
0,5 tsk torkad dill (eller 1 tsk färsk/fryst dill)
salt och svartpeppar
1 dl finriven parmesan
4 vaktelägg (eller 2 vanliga hönsägg)

Gör så här

  1. Blanda zucchinibitarna med salt i ett durkslag. Låt stå så i en halvtimma.
  2. Lägg också de torkade trattisarna i blöt under tiden. Använder du champinjoner så ska du inte blötlägga.
  3. Fräs zucchini på rätt så hög temperatur i olivolja tills den fått ganska mycket färg, lägg sedan i svampen och dillen och fräs i ytterligare fem minuter.
  4. Tillsätt rödvinsvinäger och låt fräsa in så det blir nästan torrt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lassa upp i portionsformar, strö över parmesan. Hit går utmärkt att förbereda.
  6. Knäck ner äggen i formarna och grädda i ugnen på 200°C tills äggvitan precis stelnat och gulan fortfarande ser lös ut. Servera direkt.