Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Bananchips med rökig röd salsa av pumpafrön

0
Delningar
MAT

Bananchips med rökig röd salsa av pumpafrön

Den här salsan liknar grön salsa av pumpafrön men har en helt annan smaksättning och känsla. Den är underbart god till friterade bananchips, tortillachips, råa grönsaker… Jag tror den till och med har power att förgylla knapriga kartongbitar om det kniper.

Men som sagt, bananchips. Roliga, goda och otroligt snygga är de. Dessutom enklare att få perfekta än det mesta annat man friterar, en lätt genväg till att få känna sig som en mästare i köket. Och äntligen något vettigt att göra av banan!

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 portioner

Salsa

2 dl skalade orostade pumpafrön
1 jalapeno eller annan grön chili med hetta. Krämigheten som kommer av pumpafröna mildrar hettan.
2 msk majsolja
2 vitlöksklyftor, oskalade
2 smakrika tomater eller 1/2-1 dl bra tomatkross från burk
1/2 stor lime
1 chipotle en adobo, inlagd chipotle på bruk
En stor näve koriander, bladen. Helst koriander såld i knippen eftersom den har väldigt mycket mer smak än den anemiska i kruka.
1 salladslök
Varmt vatten efter behov för att späda till önskad konsistens.
Salt

Bananchips

1 matbanan, vanlig fruktbanan duger inte alls utan blir till ett fasansfullt gegg
Olja till fritering
Ev lite salt

Gör så här

Salsa

1. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i den hela jalapenon, vitlöksklyftorna, den halva limen med snittytan nedåt och de två tomaterna, halverade och med snittytan nedåt. Rosta på drygt medelvärme. Jalapenon ska svartna. Limen ska få färg på snittytan och bli het rakt igenom. Tomaterna ska få färg på snittytan. Vänd dem sedan och låt dem få lite färg även på skalet. Vitlöken ska få lite färg och bli mjuk inuti. Ta upp efter hand som ingredienserna blir klara och lägg på ett fat att svalna. Vill du så kör du detta moment på grillen, det blir ännu bättre!

2. Häll en till skvätt olja i pannan om det verkar behövas, sänk värmen lite, och häll i och rosta pumpafröna på medelvärme tills de fått lätt gyllene färg och knäpper lite. Rör om hela tiden. Se till att de inte bränns. Häll upp på ett fat att svalna. Det går att rosta alltihop samtidigt också, men har du inte gjort sån här salsa innan är det nog enklare att dela upp det.

3. Ta bort skaft och kärnhus på jalapenon. Det gör inget alls om frön blir kvar. Skala vitlöksklyftorna.

4. Häll allt utom limen och ena tomaten i en stor mortel. Sätt en gaffel i limen och pressa ut saften i morteln. Tillsätt även koriander, en salladslök i bitar, krosstomat om du valt det istället för hela tomater, och en chipotle. Salta lätt.

5. Mortla tills det blir en inte alltför smulig salsa. Tillsätt resten av tomaten när det börjat bli en massa snarare än frön och grejer. Om det verkar för blött kan du eventuellt avstå från sista tomathalvan, det beror bara på hur fast du vill ha din salsa och hur stora och vätskerika tomaterna är. Mortlandet är inte jättejobbigt men lite tålamod krävs, ge upp när du tröttnar. Du kan även använda mixer men jag tycker det blir stor skillnad i konsistens. Mer olja kläms ut vid mortling så salsan blir krämigare.

6. Smaka av och tillsätt lite mer salt efter smak. Du kan även pressa över lite mer lime eller bestämma dig för att du vill mortla i en till chipotle. Vill du ha salsan lösare, tillsätt lite hett vatten i omgångar till önskad konsistens. Your salsa, your rules!

Bananchips

1. Skala bananen. Jag tycker det går lättast med kniv.

2. Skär tunna skivor längsmed hela bananen. Anders skulle gissningsvis använda nån japansk kniv av vulkansmitt kryptonitstål, andra föredrar en Professional Slicemaker Turbo XPRT 5000. Jag använder en osthyvel och tycker det funkar bra.

3. Fritera strimlorna några åt gången i het olja tills de fått lite färg och är knapriga. Det tar ett par minuter. Precis när du lägger dem i oljan kan du gärna sno till dem lite med en gaffel så de blir lite stökiga i formen istället för att se ut som linjaler.

4. Låt de färdiga chipsen rinna av på några lager hushållspapper. Om du vill kan du salta chipsen lätt, men gör det i så fall direkt efter du fiskat upp dem ur oljan eftersom saltet fäster bäst då.