Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Sniglar med bourbon, långpeppar och dijonsenap

0
Delningar
MAT

Sniglar med bourbon, långpeppar och dijonsenap

Nu börjar den, trädgårdssäsongen!! Det är över tjugo grader varmt och plötsligt små prickar av grönt liv där i jorden. Och redan mobiliserar fienden, sniglar och snäckor. Jag såg de första bara härom dagen. Men jag är på hugget, steget före. Efter regn brukar jag skicka ut ungarna att samla alla vinbergssnäckor de hittar. Det kan bli hundratals…

Och sånt måste man ju ta vara på, eller hur? Jag har några snigelrecept i min arsenal vid det här laget. Än så länge har jag inte kokat de första för året utan idag blev det den sista förpackningen ur frysen som gick åt. Jag hittade den inte först så jag köpte faktiskt en burk för säkerhets skulle eftersom jag bestämt mig för just den här rätten oavsett.

Köpta sniglar duger faktiskt fint. Även om det är en speciell känsla att sitta där på trädäcket och äta de egenplockande, under hotfullt smackande så att de miljontals kvarvarande segisar som överväger att äta av min sallad vet vad som gäller.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 portioner

125 g sniglar (en burk), hemfångade eller köpta
1 msk smör
1 schalottenlök
1 knapp msk vetemjöl
1 msk kalvfond
1,5 dl grädde
0,5 dl vatten
2 msk bourbon
2 tsk dijonsenap
3 långpeppar (Läs mer om långpeppar i detta recept.)
1 msk finhackad slätbladig persilja
Salt

Två små ugnsformar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader + grill.

2. Hacka löken fint. Smält smör i en tjockbottnad liten kastrull och stek löken under omrörning på ganska låg värme tills den blivit lätt gyllene. Den får inte brännas.

3. Pudra mjölet över löken. Rör runt och stek ett tag. Häll över grädde, vatten, 1 msk bourbon och kalvfond. Höj till medeltemp.

4. Riv sidorna av långpepparen med ett fint rivjärn. Tänk dig långpepparen som en majskolv som du river kornen av. Riv inte dig själv, lätt hänt! Släpp sedan ner hela långpepparkolvarna i såsen, och låt det hela småputtra under omrörning i sisådär tio minuter. Det ska koka ihop och ta smak och bli till en krämig sås, men inte reduceras alltför mycket. Koka ihop lite mer om den är alltför rinnig.

5. Ta såsen från plattan. Rör i den kvarvarande matskeden bourbon och senapen. Smaka av med salt. Är kryddningen tillräcklig för sin smak? Den här rätten ska ha smak så fyll på lite extra vid behov, välling kan du äta någon annan dag. Har såsen reducerat för mycket, så att den inte ser ut att räcka till sniglarna? Rör i lite vatten till.

6. Fördela sniglarna i de två ugnsformarna. Häll över såsen. Sätt in mitt i ugnen och låt gratinera i ca tio minuter tills såsen bubblar och ytan fått lite färg.

7. Ta ut formarna och strössla över lite persilja Servera genast med ett gott bröd.