Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Jerk pork belly, grillat sidfläsk som på Jamaica

3
Delningar
MAT

Jerk pork belly, grillat sidfläsk som på Jamaica

Nope, jag är ingen mästare på grillat. Inte heller är jag uppvuxen på Jamaica. Japp, jag tar mig friheten att blogga jamaicansk grill ändå. Hur just jag gör. Jag vet inte så värst mycket om hur de gör på Jamaica, det ska erkännas. Men jag har läst lite och… tja, jag gör bäst jag förmår och fyller i luckorna med erfarenhet och fantasi.

Jag tycker verkligen att det viktiga är att man trivs och att det blir hyfsat gott när jag lagar mat. Och det lyckas jag med. Perfekt, oklanderligt autentiskt… toppen för den som vill! Jag leker mig fram och gör säkert en massa missar jämfört med folk som kan sin grillning lite mer på riktigt, och någon superutrustning kan jag inte heller stoltsera med. Men det struntar jag verkligen helt i. Jag testar, jag leker, det är roligt – och jag lär mig! Och det blir gott. Inte alltid, ibland blir det skit. Men för det mesta blir det fantastiskt gott. Som idag!

Den marinad jag gjort är lite mindre het än den väl egentligen ska vara. Själv älskar jag chili men mina ungar är känsliga för hetta. Och det går lätt att tillsätta lite extra hetta vid bordet för den som så önskar men det är hemskt mycket svårare att ta bort. Plus att det här är mat, inget mandomsprov.

Och så grillningen. Här beskriver jag hur jag har gjort. Om du har bättre sätt som funkar på din grill, toppen! Kör hårt!

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet. The place to be ifall du vill berätta hur jag borde ha grillat min köttbit för ännu mer perfekt och autentiskt jamaicanskt resultat!

Ingredienser

Antal portioner beror på hur stor köttbit du använder.

En färsk fläsksida på minst ett kilo, utan svål. Välj en bit som har ganska mycket kött. Fettet ger underbar smak, men smälter liksom ihop under grillningen.

Marinad

2 tsk salt
1 msk socker, gärna nån sorts råsocker
2 krm torkad timjan eller bladen av några kvistar färsk
6 salladslökar
2 krm svartpeppar, helst hel
2 tsk kryddpeppar, helst hel
Några ordentliga riv av muskotnöt eller ett knappt krm
1/4 bit kanelstång
1 habanero, varianten scotch bonnet om du har
1 habanero dulce om du har, en mild variant. Annars någon annan mild och gärna fruktig chili
3 msk japansk soja
3 msk majsolja eller annan neutral olja
3 msk vitvinsvinäger
2 schalottenlökar, skuren i bitar
1/2 apelsin, saften av
1 lime, saften av
3 klyftor vitlök
1 cm färsk ingefära

Någon sorts rökspån. Jag valde eget flis från grenar jag sågat av mitt äppelträd. Jamaicanskt äpple självklart, det måste ju vara autentiskt.

Gör så här

Marinera

1. Stöt de hela torra kryddorna i en mortel. De behöver inte bli finstötta. Skär lökar i bitar. Pressa frukterna.

2. Häll alla ingredienser till marinaden i en bunke. Gå loss på det hela med en stavmixer. Det ska inte bli helt slätt utan får gärna kännas hackat.

3. Skär svålen av sidfläsket om den är kvar. Det går lätt att göra med en vass kniv. Skär längsgående snitt i fettkappan åt två håll så det blir ett rutmönster. Skär inte ända ner till köttet men nästan. Stick små hål med kniven här och där från köttsidan för att underlätta för marinaden att tränga in i köttet.

4. Häll marinaden över köttet. Låt köttet stå i kylen i 6-24 timmar. Det är ganska perfekt att göra detta på morgonen eller kvällen innan så att köttet blir redo att grilla lagom till att bli klart framåt middagstid.

5. Ta ut köttet ur kylen någon timme innan det är dags att grilla.

Grilla

Dra igång grillen. Lägg en hög kol i ena änden av grillen och köttet längst åt andra hållet. På gallret ovan glöden lade jag äppelspån då och då allteftersom de förkolnade, för att ge köttet en rökig smak. Locket får ligga över för att hålla röken inne. Vänd köttet ibland så det blir jämnt tillagat. Pensla med marinaden ganska ofta och fukta gärna med en blomspruta vid behov. Köttet behöver ungefär tre timmar för att bli färdigt. Låt sen köttet stå någon halvtimme innan du skär upp det.

Servera med vad du behagar, men förslagsvis rice and peas med kokosmjölk i, mangosalsa med habanerochili och kryddpeppar och någon grönsak. Jag valde sweet leaf. Och så vill du dricka en ginger beer till.

Rice and peas

Jag bär fram köttet, nöjd som tusan.