Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Kaffemarinerad anklever på två vis

0
Delningar
MAT

Kaffemarinerad anklever på två vis

anklever

En underbar liten rätt, antingen när kvällssuget sätter in eller till förrätt. Eller som frukost. Den kräver ett dygns framförhållning men är annars både lätt- och snabblagad. En rätt förresten, egentligen är det väl två. Men kändes så löjligt att göra två inlägg av macka med anklever marinerad i kaffe och bara yttepytteskillnader i övrigt.

Den här typen av kvällsrätt känns nästan som en andra frukost tycker jag, en fin start på nattdelen av dygnet, i bästa fall en lång och bra sådan. Jag har alltid varit inte bara kvällsmänniska utan nattmänniska. Det är då alla slappnar av efter dagen, det är då en massa spännande ljusskygga saker händer. Inga krav, bara hoande ugglor och lugn. Eller stök, om man så väljer.

Med tiden (åldern…) har jag faktiskt mer och mer gått åt att älska morgnar. Förr tyckte jag inte alls om soluppgången, den signalerade liksom att det roliga var slut. Punkt. Nu älskar jag den tiden då alla fortfarande sover, då och koltrast och talgoxe tar över, då det är helt stilla och tyst utom i skogen. Och jag kan lika bra äta min anklever då, ensam, till frukost.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 portioner

Ca 150 g rå anklever, borde vara fyra drygt cm-tjocka skivor
2 dl nybryggt starkt kaffe, kallnat. Sade jag starkt?
3 msk salt
Nymalen svartpeppar
Två skivor gott bröd
Smör till stekning av brödet
Machesalad

Serveringsalternativ 1

Äppelkompott. Gör som i receptet på anus med anis men ersätt om du önskar pastis med calvados eller cognac.

Serveringsalternativ 2

1 msk socker
Kött från ett confiterat anklår
Några tunna strimlor inlagd citron, alternativt lite citronrasp

Gör så här

1. Marinera levern under ett dygn i det saltade kaffet. Det kan med fördel göras i platspåse, helst vakummförpackat. Alternativt lägger du levern i en skål och häller över marinaden. För att hjälpa levern att ta åt sig av marinaden kan du sticka den med nål lite här och där.

2. Gör äppelkompotten. Du kan använda den varm eller avsvalnad, men helst inte kall.

3. Låt levern rinna av.

4. Smöra två brödskivor på båda sidor. Stek dem.

Alternativ 1

5. Förvärm två plattor, den ena till mycket het, den andra till låg temperatur. Stek levern hastigt i torr panna på den heta plattan, ca 30 sekunder per sida. Byt sedan platta och stek två minuter per sida per sida. Steker du för länge så får du bara en liten pöl med dyrt och i och för sig väldigt gott matfett, så gör inte det.

6. Lägg upp levern på brödet och låt avrunnet fett följa med. Servera med lite äppelkompott och machesallad. Mal över svartpeppar.

Alternativ 2

5. Förvärm två plattor, den ena till mycket het, den andra till låg temperatur. Stek levern hastigt i torr panna på den heta plattan, ca 30 sekunder per sida. Byt sedan platta och stek två minuter per sida per sida. Steker du för länge så får du bara en liten pöl med dyrt och i och för sig väldigt gott matfett, så gör inte det. Innan du påbörjar stekningen på låg värme sockrar du den sida som först ska vara nedåt mot pannan. Innan du sen vänder sockrar du den andra. Smöret ska smälta men inte brännas.

6. Servera levern med bitar av varmt confiterat anklår som du lägger på brödet först. Lägg upp levern på ankköttet och låt avrunnet fett följa med. Lägg sen lite tunt strimlad eller hackad inlagd citron på toppen. Mal över svartpeppar. Machesallad är gott även där.