Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Pilgrimsmusslor och bränd tomatpuré

0
Delningar
MAT

Pilgrimsmusslor och bränd tomatpuré

pilgrimsmusslor

Det är något speciellt med smaken av bränd tomat. Rätt hårt bränd i kanterna och det syrliga inuti är jäkligt fint. Kommer man över riktigt bra färska tomater så är en av de bättre sakerna man kan göra med dem att salta, peppra och sockra pyttelite på ytan och sen grilla rätt tufft. Har man inga bra tomater så kan man också göra det med tomatpuré. Tillsammans med pilgrimsmusslor kan det blir en liten skitgod förrätt.

Pilgrimsmusslor är mest en konsistens med en väldigt subtil och försiktig smak tycker jag. Kanske lite övermaga att brassa på så mycket smak på dem som bränd tomatpuré kan man tycka. Oroas icke, det är förbaskat svårt att få plats med någon ordentlig mängd tomatpuré på ytan av pilgrimsmusslor så det blir liksom bara en anstrykning av det syrliga brända i smaken.

Ingredienser

4 portioner

8 pilgrimsmusslor
3 msk tomatpuré
0,5 tsk rejält mortlade fänkålsfrön
salt och svartpeppar
2 msk skirat smör (ghee) eller rapsolja.
4 rädisor, tunt skivade
4 tsk olivolja
färsk basilika, strimlad
kanske lite paprika

Gör så här

  1. Blanda tomatpurén med fänkål. Salta och peppra litegrann (smaka av).
  2. Salta försiktigt på pilgrimsmusslorna och låt stå i en kvart. Torka sedan av dem.
  3. Kladda fast lite tomatpuré på varje sida om musslorna.
  4. Hetta upp pannan ordentligt och lägg/häll sedan ner skirat smör (absolut helst) eller rapsolja. Nu ska det osa tamefan.
  5. Lägg ner pilgrimsmusslorna och låt stå och osa i typ en minut. Använd en vass stekspade och vänd på musslorna. Tomaten vill klibba fast i pannan så skrapa från botten av pannan, då är det bra med vass stekspade (ingen eländig plast).
  6. Lägg upp rädisorna på en liten tallrik, kasta på musslorna, ringla över olivolja och avsluta med att lägga på lite strimlad basilika. Det är gott med lite paprika också.