Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Helgrillad anka med apelsinsås

0
Delningar
MAT

Helgrillad anka med apelsinsås

Grillad anka

Äntligen får jag grilla! I Uppsala bor jag i lägenhet och tycker inte att det är värt all passning med att grilla där. Att lämna en het grill ute på den gemensamma gården är uteslutet då det springer en massa barn där och det förtar all glädje med grillningen om man bränner ihjäl en unge. Så jag grillar bara i sommarstugan. Dessvärre är det just en sommarstuga och vi är sällan här på vintern. Men i helgen är det premiär. Premiär för stugmys och en massa grillning, bl a anka!

Jag köpte mig en anka för några dagar sedan och den fick spela huvudrollen i min premiärgrillning. Tyvärr tog jag inga bilder under själv grillningen (eftersom jag är lite dum i huvudet) så jag får försöka förklara med ord istället.

Jag utnyttjar lite persiska men rätten känns inte så persisk på tallriken. Däremot var det sinnessjukt gott. Kryddningen till ankan är den persiska kryddblandningen som jag gjorde till den här rätten. Köp anka vet jag, det är inte svårt alls att få till bra.

Ingredienser

4 portioner

1 hel anka
1-2 msk av kryddblandningen från det här receptet
3 dl kycklingbuljong
0,5 dl granatäpplemelass (eller 1 msk balsamvinäger)
ytterligare 1 tsk av kryddblandningen
1 liten gul lök, fint hackad
2 msk finhackad färsk mynta
1 stor apelsin, klyftorna skurna i lagom stora bitar (se bilden)
salt och svartpeppar
maizenaredning
Kokt ris för fyra portioner
lite hackade pistaschnötter
grnatäpplekärnor (glömde jag att lägga på, p g a konjak)

Gör så här

  1. Tänd grillen och se till att kolet ligger på ena sidan i grillen.
  2. Klappa in kryddblandningen på fågeln och salta lite extra.
  3. Se till att det är riktigt skithet, lägg ankan direkt över gloden med bröstsidan ner och grilla riktigt snabbt så att ankan blir rejält brynt. Den kan ligga och snudda mot bränd på ytan tycker jag.
  4. När du har fin yta så lägger du över ankan till andra sidan av grillen, bredvid glöden. Lägg gärna ett aluminiumtråg under så slipper du allt kladd i grillen som rinner ner från fågeln.
  5. Grilla tills temperaturen i mitten av brösten ligger på runt 60-65°C.
  6. Under tiden du väntar på ankan så gör du såsen. Hetta upp buljongen och lägg ner lök och häll på granatäpplemelass. Koka fem minuter. Smaka av med salt och peppar och red den försiktigt med maizenaredning. Hit kan du förbereda.
  7. Alldeles innan servering så kokar du upp såsen igen och lägger ner apelsinbitar och mynta. Låt stå på eftervärme men koka inte igen. Då pajar du färgen på myntan.
  8. Jag rörde ner lite hackad gurka och tomater i riset när det var klart för att få lite färg och fräschare karaktär på maten.
  9. Stycka ut brösten ur ankan och och skär upp dem. Du kan så klart även använda benen.
  10. Servera ankan med ris och apelsinsås. Strö över hackade pistaschnötter och granatäpplekärnor. Det sista missade jag eftersom någon hade tvingat i mig försvarliga mängder konjak.