Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Souvlaki på lammhjärta

0
Delningar
MAT

Souvlaki på lammhjärta

Igår var en varm och solig dag. Långhelg dessutom. Semesterkänsla. Jag drog igång grillen och gjorde souvlaki på lammhjärta. Det blev hjärta eftersom jag råkat på fina sådana, men annat lammkött fungerar lika bra.

Grekland. När jag var liten var det dit man åkte snarare än till Thailand. Mina första utlandsresor gick till Kreta, Korfu, Halkidiki… Det var varmt och vackert. Tre saker sticker ut bland allt det som gjorde intryck. Livet i havet, doften av cypresser och maten!

Efter gymnasiet åkte jag tillbaka till Kreta med en kompis, till samma lilla ort där jag var som liten. Det var väldigt trevligt, vi knatade lite i berg och plaskade runt i havet. Turismen hade förändrat den lilla byn totalt och det var inget oväntat, men det som verkligen chockade mig var att allt liv i vattnet var borta. Det som bara myllrat av fisk, sjöstjärnor, havsanemoner, sjöhästar, kräftdjur, koraller och annat var som en öken. Verkligen tvärdött, enbart sand.

Och maten. Jag älskade verkligen maten som barn! Vi åt gryta på tioarmad bläckfisk och rött vin, fyllda grönsaker, röror av olika slag, grillad fisk, smårätter av vilda örter, souvlaki… Jag kan verkligen längta tillbaka till det där ibland, om det nu är minnena som väcks av maten eller maten som ger en tidsresa, lite oklart.

När jag återvände till min barndoms kretensiska by då? Tja, maten var väl som man kan förvänta sig i en riktig turisthåla. Jag får leta upp nya platser att besöka – eller helt enkelt göra som jag brukar, matresa på hemmaplan.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

4 lammhjärtan. Annan styckningsdetalj av lamm går lika bra. Räkna med 600-1000 g beroende på vad mer som äts till.
3 dl rött vin
1/2 citron, saften av
1 gul lök, finhackad
Några persiljekvistar, finhackade
4 klyftor vitlök, finhackad
2 tsk torkad oregano
1/2 tsk timjan
Några lagerblad, gärna färska, söndersmulade
Svartpeppar, salt
1/2 dl olivolja

Grillspett. Använder du bambuspett ska de blötläggas en kvart innan användning.

Gör så här

1. Skär bort rester av de stora blodådrorna och överflödigt fett från dina hjärtan. Du behöver absolut inte skära bort allt fett, bara de större talgklumparna. Skär i bitar, ungefär 3×3 cm. Exakt storlek är inte så noga, men bra om de är ganska lika i storleken.

2. Blanda lök, kryddor, pressad citron, vin, salt och nymald svartpeppar med köttet i en skål. Låt stå i några timmar upp till ett dygn.

3. En timme innan grillningen, häll av marinaden. Häll på olivoljan och rör runt. Provstek gärna en bit i stekpanna för att känna efter om du behöver tillsätta mer salt. Låt stå framme i rumstemperatur.

4. Trä upp köttet på spett. Om du vill kan du trä ett helt lagerblad och en lökklyfta här och där bland köttet.

5. Grilla på ganska hög värme. Du vill få färg på ytan men inte torrgrilla bitarna. Det går ganska snabbt, kanske åtta minuter, beroende på hur stora köttbitarna är och hur het grillen är. Är du osäker kan du pilla av en köttbit från ett spett och skära igenom köttbiten för att se och provsmaka. Grilla köttet så hårt du själv föredrar.

6. Pressa gärna över lite citron på köttet. Servera gärna med en grekisk sallad på färsk vitkål, grillade bondbönor och dill, tzatziki eller grekisk yoghurt med mynta och pitabröd, klyftpotatis eller färskpotatis med lite färsk mynta, hackad vitlök och olivolja.