Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Förstamajsoppa

0
Delningar
PRAT

Förstamajsoppa

första maj

Första maj

För 15 år sedan vaknade jag förmodligen med skaplig huvudvärk i vår studentlägenhet i Flogsta/Uppsala. Valborg är inte längre vad det har varit och det är fan i mig lika bra. Jag ser tillbaka på Valbogsmässoaftnar i Engelska Parken med ett leende. Kul som fan var det. Men var sak har sin tid. Igår somnade jag vid elva, var inte minsta berusad. Vaknade därför i morse, visserligen frysande i ett kallt sovrum, men inte bakis alls.

Det verkar vara pissigt väder i hela landet idag. Rått, blött och kallt. I Hälsingland dröjer våren lite efter en riktig vargavinter. Helgen har ändå varit fantastisk med värmande sol och fullständigt vårgalen fågelsång, men just idag är det grått och kallt. En bra dag för att ge sig tillbaka till Uppsalas verklighet. Vi är snart ”hemma” i stugan igen, och då är det mer vår. Vår kan man inte få för mycket av.

För 15 år sedan hade jag inte bara varit dödligt bakfull, jag hade dessutom legat och vrålat i sängen efter en stor jävla pizza. Typ som en gökunge i ett trastbo, knuffat ut alla töntiga klenisar ur redet och krävt en egen pizza. Kanske t o m funderat på att bli inbakad i en stor calzone. Undrar förresten om björktrastar kan dresseras att komma med pizza…

Idag är det annorlunda. Jag vill ha soppa. Ska fanimej ha soppa. Det är inte mycket annan mat som passar så bra under en kulen förstamajdag.

Hoppas du får en fin första maj. Spela ett spel, ät soppa eller skit i familjen och sitt och stirra ner i mobilen istället.

Tips på soppor

Jag börjar med några tips från mina tidigare bloggplatser Bara Riktig Mat och Taffel. Sen kommer fyra kanonsoppor från oss här på Feeders.

Cioppino är nog kanske den bästa soppan jag vet. Den kräver viss handpåläggning men fy fasen vad bra den är. Kolla in receptet här.

När man säger Clam Chowder tänker nog de flesta på New England Clam Chowder (se receptet nedan bland Feederslänkarna) men det finns andra varianter också. Manhattan Clam Chowder är en rolig variant som drar iväg åt ett helt annat håll än vad New England-sorten gör. Receptet hittar du här.

Oxssvanssoppa kan mycket väl vara soppornas soppa. Har du inte testat att laga det så är det dags nu. Jag tror banne mig att det är en sån jag måste laga ikväll. Här finns receptet.

Om du mot förmodan har tomatillos hemma så kan du laga en syrlig och fin mexikansk hönssoppa. Har du inte tomatillos så kan du göra den på physalis istället. Det är en nära släkting till tomatillos. Kolla här efter receptet.

Här kommer sopporna från Feeders