Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Risotto med nässlor, ramslök och andra vårprimörer

0
Delningar
MAT

Risotto med nässlor, ramslök och andra vårprimörer

Sista april var jag och ungarna hos min mamma som har en fin kolonilott i ett litet stugområde i Uppsala. Lugn och ro istället för att härja runt på stan. Det är inte så himla lätt för två lågstadieungar att armbåga sig fram att se forsränningen ändå och ingen av oss kände för nån större apparat kring det där, särskilt inte som det var ganska kallt och blåsigt och förkylningar irriterade.

När vi kommer till mammas stuga inleder vi alltid med en rundtur i trädgården för att se hur långt allt har kommit. I år är det mesta ganska sent så det är lite extra skönt att se de små framsteg som ändå är. Kajplök som växer för fullt, ramslöken som kommit upp under plommonträdet, sparrisen som möjligen kanske börjar anas i jorden.

Efter rundturen brukar det vara dags för en kopp te, gärna med mynta som vi hämtar från trädgården. Valborg var inget undantag och det där teet behövder verkligen i ruggvädret. Ungarna åt väldiga mängder kex, också viktigt. Sen var det dags för dagens våraktivitet på äldsta dotterns begäran, samla på oss de nässlor som kommit upp i skogsbacken en bit bort i området. Små var de men det blev en liten påse. Och som varje år, hon tvekar innan hon vågar plocka de första. Tänk om de bränns?

På vägen åter mot stugan gick vi förbi en häck med parkslide som något geni planterat. Det fanns en faslig massa skott i gräsmattan bredvid för det är liksom det parkslide gär, sprider sig betydligt mer än vad som är bekvämt. Bara att plocka med oss några nävar av de syrliga sparrisliknanade skotten också.

Nåväl, Valborg är nu avfirad. Skörden av nässlor, parkslide, ramslök, kajplök och luftlök ska tillagas. Nässelsoppa? Gott men jag känner för att se mer av de olika primörerna, inte bara mixa ihop allt. Alltså det enda rätta, risotto. En ganska rakt på sak sådan, lite nässlor och lök i och lite mer grönisar snyggt på toppen.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 portioner

1/2 liter späda nässlor
1 litet knippe späd grön lök, ramslök, kajplök, luftlök eller liknande
Ett litet knippe grön sparris, parkslide, funkiaskott, förvälld strutbräken eller liknande

1 msk olja
1 finhackad schalottenlök
1,5 dl risottoris, jag använde carnaroli
1 dl vitt vin
1/2 liter varm höns- eller grönsaksbuljong, inte alltför salt
Några riv muskotnöt
30 g smör, skär i bitar kylskåpskallt och låt stå framme en timme
1 dl finriven parmesanost

Gör så här

Förväll nässlorna i tre minuter och häll bort vattnet.

Ta undan några vacka blad av den gröna löken som dekoration. Strimla resten av den löksort du valt grovt.

Förkoka sparris eller annan grönsak ett par minuter i saltat vatten under tiden risotton är i sina slutminuter. Häll bort vattnet och håll varmt.

Risotton

1. Skölj riset ordentligt för att få bort allt mjölsmul. Låt rinna av ordentligt.

2. Hetta upp en msk olja i en tjockbottnad kastrull och lägg i den finhackade löken. Låt steka tills löken är genomskinlig.

3. Höj temperaturen och tillsätt riset. Rör hela tiden så att inget bränns eller ens får färg. Stek några minuter tills riset blir lättare att röra och ser liksom mattvitt ut.

4. Häll i vinet under omrörning och låt det koka nån minut. Sänk värmen lite, sen kan du börja hälla i lite av buljongen så det precis täcker riset. Det gäller att röra hela tiden samtidigt som du då och då fyller på med lite av den varma buljongen för att hålla det hela blött.

5. Efter drygt tio minuter börjar du provsmaka och fortsätter med röra, tillsätta buljong och provsmaka tills riskornen känns lagom tuggiga. Tar buljongen slut och du behöver mer vätska, använd varmt vatten. När de är klara men med tuggmotstånd tillsätter du eventuellt lite mer buljong till rätt konsistens.

6. Riv i lite muskot. Rör i nässlor och den gröna löken i strimlor. Rör ett par minuter så allt är genomvarmt.

7. Rör i smöret.

8. Rör i parmesanosten.

9. Häll upp risotton i två förvämda djupa tallrikar. Lägg sparris eller annan grönsak samt de sparade hela lökbladen ovanpå. Servera direkt.

Om du är sugen på en annan variant av risotto, testa gärna svart bläckfiskrisotto eller risotto med öl, cheddar och frasig mjölmask.