Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Oxsvanssoppa som mjukt bäddar in själen

0
Delningar
MAT

Oxsvanssoppa som mjukt bäddar in själen

Oxsvanssoppa

Jag har skrivit om oxsvanssoppa förr på Bara Riktig Mat. Det är även det receptet jag utgått ifrån och modifierat lite. Jag kan ärligt talat inte säga om den här soppan är bättre. Det är lite för längesedan jag lagade efter det förra receptet. Eller fasen lite för längesedan jag lagade oxsvanssoppa på det hela taget.

Man brukar säga att kockar alltid bjuder varandra på oxsvanssoppa då det liksom är en rätt som både är avancera och enkel. Avancerad i att den går att variera så mycket och att vem som helst kan sätta en personlig prägel på den. Enkel i att det rakt av är skapligt enkelt att laga den, oavsett hur du gör. Den tar tid att koka, men den aktiva matlagningstiden är inte så värst lång.

Så varför ska just du laga oxsvanssoppa? Jo det ska jag berätta för dig din jäkla slyngel. Det är soppornas soppa. Trots sitt enkla upplägg så får oxsvanssoppa en alldeles unik och kraftig köttsmak, så klart mycket tack vare smakintensiteten hos styckdetaljen men också p g a tillagningstekniken. Egentligen skulle jag vilja uppmuntra dig att hitta på en alldeles egen variant av oxsvanssoppa då det inte är så svårt. Utgå från det här receptet, testa det en gång och gör sedan lite småmodifikationer.

Jag använder för övrigt grädde i min oxsvanssoppa och jag antar att det finns puritaner (det finns fan alltid puritaner) som anser att det är fel. Nej, det är inte fel. Det är aldrig fel att modifiera en maträtt. Nej, det är inte heller fel att fortfarande kalla den för oxsvanssoppa. Och medan vi ändå är igång… Nej, det är inte fel att ha grädde i en carbonara och fortfarande kalla den för carbonara. Så det så.

Jag tycker det är förbannat gott med en enkel ostmacka och ett glas riktigt bra rödvin till soppan. Ostmackan kan tyckas skära sig med den i övrigt lyxiga maträtten, men fasen sånt skiter väl du och jag i? Trailer Park och delikatessdisk får mötas. Den är också finfin i en mattermos ute i skogen. Kanske medan du väntar på att få döda något?

Några fler bra soppor för mattermos och jakt

New England Clam Chowder – amerikansk riktigt mustig potatis- och musselsoppa

Ärtsoppa

Mexikansk hönssoppa – en syrlig gobit med lite chilihetta. Värmer gott i skogen

Ingredienser

6 portioner

1,5 kg oxsvans
2 msk ghee eller neutral olja
salt och peppar
2 stjärnanis
2 morötter, tärnade
2 gula lökar, tärnade
100-200 g rotselleri, tärnad
1 dm purjolök, strimlad
1 vitlöksklyfta, skivad
0,5 + 0,5 dl tomatpuré
1 L vatten
4 dl rött vin
0,5 dl vinbärsgele (svart eller röd spelar ingen roll)
2 msk sherry (jag tog faktiskt kinesiskt risvin för jag hade ingen sherry hemma)
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk dillfrön
2 dl grädde
maizernaredning
salt och ev socker

Gör så här

  1. Hetta upp ghee eller neutral olja ordentligt i en gryta. Salta och peppra oxsvansbitarna och stek hårt på båda sidorna. Lyft sedan upp köttet och ställ undan
  2. Sänk temperaturen och lägg ner stjärnanis, morotstärningar, lök, rotselleritärningar, purjo, vitlök och 0,5 dl tomatpuré i grytan. Fräs försiktigt tills löken är mjuk.
  3. Häll på vatten, vin i grytan. Slafsa också ner gelén och sherryn, svartpeppar, timjan, och dillfrö. Koka upp väldigt försiktigt, lägg tillbaka köttet och låt sedan stå under lock på minsta puttret du kan åstadkomma under 3-4 timmar. Kötten ska lossna lätt i sjok från svansbitarna.
  4. Ta försiktigt upp köttet och låt det ligga och svalna.
  5. Sila av buljongen, diska ut grytan och för tillbaka den avsilade buljongen. Koka upp, tillsätt resten av tomatpurén och låt koka ner så typ 2/3 återstår. Häll på grädde och koka upp försiktigt igen. Red av med önskad konsistens med maizenaredning (eller så klart vad du nu vill reda med).
  6. Plocka av köttet från oxsvansarna. Jag vill faktiskt vara lite noga här för att inte få med så mycket fett. Inte det att jag är rädd för fett men det förstör den lyxiga känslan lite med fettklumpar i köttet.
  7. Servera genom att lägga en hög med kött i mitten av en djuptallrik. Häll på soppan och garnera med lite strimlad paprika och purjo. Käka ostmacka och drick bra vin till soppan.