Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Strutbräken, godast och snyggast i trädgården!

0
Delningar
KÖK

Strutbräken, godast och snyggast i trädgården!

En väldigt kort tid på året är det säsong för ormbunken strutbräken, en ganska vanlig och väldigt lättodlad trädgårdsväxt. Om du har den i din trädgård, missa inte chansen att laga mat med en av de vackraste och faktiskt även godaste grönsaker som går att få tag på!

En enkel tillagning är bäst, så att man verkligen känner smaken och ser hur vackra de är. Skölj skotten och peta bort eventuellt brunt fnas. Det går lätt! Koka först i knappt tio minuter i lättsaltat vatten som du sen häller av. Därefter kan du steka dem eller ha till tempura, ramen, soppa, pickles, pasta eller bara med en klick smör och lite salt. Ett fint sätt att använda strutbräken är tillsammans med gnocci som i det här receptet, gnocci med strutbräken och spansk körvel.

Smaken? Mild och fin med en egen karaktär, en viss likhet med kronärtskocka.

Man skördar strutbräken innan bladen hunnit rulla ut sig, skär eller bryter av så långt ner som möjligt bara. När det blir varmt brukar man inte ha många dagar på sig, det går snabbt från liten rund knorr till långt blad. De ska helst inte ha rullat ut sig mer än en och en halv dm för att smaka som bäst. Ta inte alla skott från en planta utan spara åtminstone 3-4 stycken så plantan orkar leva vidare.

Det gäller att du vet att det är just strutbräken du har eftersom många andra ormbunkar innehåller ämnen som inte är bra att få i sig. Tack och lov är strutbräken lätt att identifiera då den inte har sina sporer på undersidan av bladen, utan på något som kallas sporangieblad som sitter som en upprättstående kvast i mitten på plantan, först grön och sen brun. Titta på bilderna på wikipediasidan (länken ovan) så är det ätt att förstå även om man inte kan det minsta om växter. På bilden bryter årets skott fram bland fjolårets sporangieblad så att de gamla viks åt sidan.