Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Taquitos med grillat kött och kryddost

0
Delningar
MAT

Taquitos med grillat kött och kryddost

Sommar. Jag grillar. Mycket. Det blir ju en del rester och jag kan tycka att det är synd att inte ta vara på dem ordentligt. Det är så lätt att rester känns som just rester, det där tråket som blev över efter gårdagen. Då är det bra med rätter där resterna inte känns som en trist plikt att peta i sig utan mer som en helt ny rätt som får guldkant av grillsmaken. Som taquitos!

Taquito är ett fancy namn för fyllning inrullad i en majstortilla som sedan friteras. Det är även svingott. Och det är en rätt som vinner väldigt mycket på lite grillsmak, en perfekt sommarlunch eller kanske middag dagen efter kvällen före.

Jag har valt att fylla med hackat grillkött, idag blev det porchetta, karamelliserad lök och kryddost. Kryddost är gott oavsett men till mexikansk mat passar det alldeles särskilt bra. Men gillar du inte kryddost så ta bara någon annan ost du tycker om.

Kryddningen kan behöva justeras utifrån kryddningen på köttet du använder. Se detta som inspiration och tweaka utifrån vilka grillrester du har och vad du gillar. Testa, smaka!

Jag har förresten ett knep som inte är särskilt renlärigt men för mig funkar det. Jag penslar tortillabrödet med ägg innan jag lägger på fyllning och rullar ihop. De håller ihop bättre då. Det är annars hemskt irriterande när den fina taquito man gjort rullar upp sig under fritering och blir till ett enda smul i oljan.

Ingredienser

4 portioner

3 dl grovhackat eller strimlat grillat kött, jag använde porchetta
1 msk olja
1 krm spiskummin, mald
1 krm korianderfrö, malt
1 krm oregano
2 krm chiliflakes
1 krm bra paprikapulver
Ordentligt med nymald svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, finhackad
2 tsk lönnsirap
1/2 lime, saften av
Salt
En näve koriander, grovhackad

2 silverlökar
1 msk olja

1 ägg, lätt uppvispat
1 dl kryddost, grovriven
Majstortillas, förslagsvis tolv små köpta. Det kan blir lite köttfyllning över, men du kan ju använda fler tortillas i så fall.

Olja till fritering

Gör så här

1. Hetta upp olja i en panna. I med kött, lönnsirap och alla kryddor och fräs allt på ganska hög värme tills det doftar gott och har fin färg. Smaka av med salt och pressa över limen mot slutet av stekningen. Rör i grovhackad koriander när köttet är färdigt.

2. Samtidigt steker du löken skuren i ringar i en msk olja på låg värme tills den blir gyllene men inte bränd. Rör om under tiden.

3. Värm ett bröd några sekunder i mikron så att det ska bli böjligt nog att kunna rullas utan att gå sönder. Pensla med ägget. Lägg på en liten sträng kött, lök och ost i ena änden och rulla sen ihop ganska hårt. Ändarna ska inte stoppas in. Rulla ihop alla taquitos innan det är dags att fritera. Så här långt går rätten utmärkt bra att förbereda, förvara bara rullarna i kyl eller frys tills de ska friteras.

4. Fritera några taquitos i taget på hög värme. Tortillan ska bli gyllene och fyllningen inuti varm.

5. Servera dina taquitos med en salsa, t ex denna chipotle salsa eller salsa verde med avokado, gräddfil, och en enkel sallad.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.