Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Picknick med kinesisk torskrygg

0
Delningar
MAT

Picknick med kinesisk torskrygg

kinesisk torskrygg

Tanken var att vi skulle iväg och träna, hela familjen. Fru och barn på någon typ av familjepass, jag i gym på grund av att jag hellre dör än går på ledda träningspass med dra-åt-helvete-vad-dåligt-musik. Vi sket i träningen och tog oss en picknick ute i sommarvärmen istället. Man är bra dum i huvudet om man inte utnyttjar en skön kväll till något bättre än gym. Torskrygg visade sig dessutom vara alldeles utmärkt picknickmat.

Nu låter det här med kinesisk torskrygg kanske avancerat, men det är det inte alls. Den tidsbegränsande faktorn i matlagningen var riskokningen, allt annat hinner man med under tiden. Vi landar alltså på runt en halvtimma i matlagningstid vilket också gör det till en utmärkt vardagsrätt.

Det är enkel mat och den känns väldigt kinesiskt autentisk, i många kinesiska rätter är det verkligen inte superbökiga kombinationer av smaker utan istället ganska enkelt. Alla ingredienser går dessutom att hitta i vanliga butiker. Du har med andra ord ingen ursäkt att inte testa.

Ofullständig torskrygg

Jag skar upp min fisk och det gör man sällan i Kina. Den hela fisken symboliserar fullständighet och bara genom att servera filéer har man faktiskt brutit mot det (så då spelar det ingen roll att jag delar upp den ytterligare). Den ofullständiga fisken kan räddas genom att servera den med oskurna nudlar. Det sket jag också i. Antar att jag lagade en ofullständig middag. Undrar vad som kommer hända nu. Antagligen något hemskt, typ ebola eller aids.

Testa förresten de här kinesiska potatisrecepten, de är också högst triviala men ändå så fantastiska. Potatisstavar med svenska smaker och med tryffel.

Ingredienser

4 portioner

Torskryggen

500 g torskrygg, med skinn kvar och skuren i fyra bitar
0,5 dl neutral olja
3 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
1 röd chili, finhackad
0,5 dl ljus soja (gärna kinesisk)
2 msk sesamolja

Tillbehör

1 dm purjolök, mittemellan det vita och det gröna, fint strimlad
1 näve färsk koriander
1 tsk ljus soja
1 broccolibukett
1 knippe sparris
ris (kan uteslutas)
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att sätta på riset om du vill servera med ris. Det tar längst tid. Har du förresten en riskokare? Fy fan vad jag är nöjd med att ha det. Min var skitbillig men är ändå alldeles utmärkt. Testa t ex den här.
  2. De andra saker kan du göra liksom lite parallellt så att allt blir klart ungefär samtidigt.
  3. Hetta upp oljan till medeltemperatur i en stor stekpanna. Lägg ner vitlök, ingefära och chili och låt det fräsa ett litet tag.
  4. Salta och peppra fiskbitarna runtom och lägg sedan ner dem i stekpannan med skinnsidan ner. Stek försiktigt i ungefär fem minuter. Endera skiter du i att vända och får fisken lite rå längst ner eller också vänder du och tar ett par minuter på den sidan också med risk för att saker och ting faller sönder. 50°C i innertemperatur är lagom för fisk. Ta sedan av den och håll den varm i t ex en kylväska.
  5. Ångkoka broccoli och sparris, salta lite försiktigt
  6. Fräs purjo och koriander supersnabbt i en ren stekpanna. De ska bara få upp lite värme, inget annat. Slå sedan på lite soja och smaka av med salt och peppar
  7. Bär med dig allt ut till gräsmattan. Lägg upp purjolöksstrimlorna med koriander på ett fat och lägg fisken ovanpå. Skeda över chili/vitlöks/ingefära-röran. Ris, broccoli och sparris serveras separat. Sköter du dina kort rätt så kanske du t o m får ta en starköl till maten, trots att det bara är vardag.