Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Friterade dumplings med anka och kastanj och dipp på rödvin och apelsin

0
Delningar
MAT

Friterade dumplings med anka och kastanj och dipp på rödvin och apelsin

För några år sedan firade vi snudd på fullskalig ju hemma i september. Det var när minstingen var bara ett och ett halvt år om jag inte missminner mig. På den tiden sjöng vi väldigt mycket ihop. Ungarna har en massa sångböcker och i en av dem finns ett långt avsnitt med julsånger som de alldeles fastnat i, trots tidig höst. Och nånstans där så halkade vi på ett ”varför inte” och körde igång med julmaten.

Vi gjorde snudd på ett helt julbord om än i minskat format. Sill, skinka, allt. Förberedde och laddade inför den stora dagen. Köpte små presenter, tog fram julkläder, anlitade en tomte. Och sen firade vi en otroligt fin liten julafton ihop och sjöng alla julsånger i boken och några till. Och fantasin räckte så pass att vi faktiskt alldeles på riktigt fick den där speciella julkänslan. Fast utan stress och årsskiftesdeadlines på jobbet.

Friterade dumplings på det här viset smakar verkligen jul. Om man tänker på dem så, annars smakar de nog mest gott. Men inte jul som i kryddpeppar och nejlika utan som jag fantiserar att julen smakar i Frankrike. Kastanjer, rödvin och apelsin, non?

Ett alternativt sätt att servera dessa dumplings är som soppa med kinesisk känsla.

Ingredienser

Dumplings

2 dl råa skalade kastanjer, upptinade frysta från t ex Picard duger utmärkt
Köttet från ett confiterat anklår, köpt duger utmärkt
2 dl god ank- eller kycklingbuljong alt vatten
Svartpeppar
2 msk neutral matolja

Färdiga frysta degplattor, fyrkantiga eller runda. Jag valde nån sorts wonton-deg. Fråga i affär om du är osäker. Jag använde en förpackning om 40 degplattor och fick fyllning över.

Rödvinsdipp

2 dl rött vin
1 dl ank- eller kycklingbuljong
2 tsk apelsinmarmelad
Rasp från en halv tvättad apelsin
Saften av en halv till en apelsin beroende på storlek
En kvist färsk rosmarin
Ett par stötta sichuanpepparkorn
Svartpeppar, nymalen
Salt

Gör så här

Dumplings

1. Hacka kastanjerna, inte alltför fint. Fräs dem sen i oljan tills de är rostade och mjuka. De ska ha fått lite färg.

2. Häll i vätskan. Låt småputtra kanske tio minuter tills kastanjerna blivit lätt mosiga. Hjälp gärna till med baksidan av en sked mot större bitar. Det ska bli som en lätt smulig massa, inte en sås.

3. Dra isär ankköttet i mindre bitar. Jag tycker det blir en bättre struktur så än om man hackar köttet. Blanda sen ner dessa i kastanjemassan. Rör om ordentligt. Häll på lite mer vatten om det behövs.

4. Låt degplattorna tina i oöppnad förpackning. Lägg skedar av massan på plattorna, inte mer än att de går att försluta. Pensla med ägg och förslut genom att vika plattan dubbel och trycka till kanterna. Se till att så lite luft som möjligt innesluts.

5. Upprepa med så många degplattor du har och orkar. Använd direkt eller inom några dagar, alternativt frys in dina färdiga dumplings. De går fint att tillaga direkt från frysen.

6. Fritera några dumplings åt gången i het olja. Det går snabbt! Fyllningen är redan tillagad så målet är bara att få degen gyllenfrasig. Servera med rödvinsdippen. Dekorera gärna med färska rosmarinbarr.

Rödvinsdipp

Blanda ingredienserna till dippen och reducera i ungefär en halvtimme, alltså koka utan lock så att en del av vätskan dunstar. Provsmaka. Justera smaken – behövs mer salt, sötma, syra? Tillsätt salt, marmelad och kanske en liten skvätt vinäger efter smak. Behöver den reduceras mer? Dippen ska ha tappat mycket av rödvinsskärpan och ha en tät och fyllig smak. Sila dippen. Använd varm eller avsvalnad.

En annan dröm bort, ifall du inte vill fira jul i Frankrike, är Panama. Hjälp fantasin med denna kycklingrätt.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.