Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
fritera
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Daglilja / hemerocallis, lika god som vacker

0
Delningar
KÖK

Daglilja / hemerocallis, lika god som vacker

Nu blommar min daglilja. Gula vackra blommor på en planta som sköter sig själv oavsett väder. Det är vad jag förstår en trädgårdsväxt som odlats sedan långt tillbaka i Sverige och närliggande länder och därför finns i många äldre trädgårdar. En granne till mig har plantor från sitt barndomshem i Finland, och själv odlar jag en sort som ska ha vuxit under i alla fall hundra års tid vid vår tidigare stuga i Blackstad i Småland.

Utöver vacker och doftande så är daglilja ätbar och väldigt god. Både knoppar, blommor och rotknölar kan lagas till, smakar gott och har fin konsistens. I synnerhet knopparna och blommorna tillför något eget, en egen smak och en textur som skiljer sig från många andra grönsaker. Men obs att den inte får förväxlas med andra liljor som kan vara giftiga!

Den som botaniserat i en butik med kinamat har kanske träffat på förpackningar med golden needles, gulbruna avlånga torkade saker. Nej det har inget med golden showers att göra, varken den ena eller andra sorten, och inte är det nåt som sticks heller. Det är torkade knoppar av daglilja som används i bland annat kinesiska grönsaksblandningar och hetsyrliga soppor.

Själv använder jag mest blommorna färska. Jag brukar fritera dem till den vackraste tempura som finns, eller steka som hastigast i olja eller smör, kanske med lite vitlök. Och så i kinesisk mat så klart, i wok eller soppa. Ibland har jag haft råa blommor i sallad också men jag tycker de är roligare tillagade.

Det är en ganska kort säsong så passa på nu medan din daglilja blommar. Det är en otroligt enkel och trevlig råvara att använda. Det enda du behöver göra är att nypa av knoppar eller blommor, omsorgsfullt skaka ur eventuella rapsbaggar, och sen tillaga. De kräver bara någon minuts tillagning.