Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
fritera
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Torresmos de vinha d’alhos, det portugisiska ursprunget till vindaloo

0
Delningar
MAT

Torresmos de vinha d’alhos, det portugisiska ursprunget till vindaloo

USA igen, en viktig bit av mitt liv. Tänk vilken makalös tur jag hade som hamnade hos en matintresserad familj! Min amerikanska mom är av grekisk-portugisisk härkomst. En petite och glad kvinna med bruna ögon, väldigt förtjust i att äta. Fast det var sällan hon som lagade maten. Hon värmde mat eller hämtade. Dad var den som tyckte om att laga mat från grunden, hummer, clam chowder, baked beans, sånt som krävde lite omsorg.

Men mom har en riktig paradrätt, pork vinha d’alhos. En hetsyrlig fläskgryta som hon vuxit upp med och nästan ceremoniellt lagar nån gång då och då. Ingen direkt snyggmat, köttklumpar i röd sås mest bara. Enkelt tillagad utan nåt tjafs, otroligt smakrik och god tryggmat.

Den 11 september 2001 var jag på Azorerna. Under en väldigt lång och underlig dag satt vi på ett fuktskadat hotell i Furnas tillsammans med en handfull amerikaner och tittade på tv. Mitt land attackerades, det kändes så. Jag har bott där, jag har familj och vänner där.

Till slut orkade vi bara inte eländet längre utan gick iväg och för att få nåt att äta. Jag frågade servitrisen vad de rekommenderade. ”Alla brukar tycka att räkorna är bäst men jag tycker ni ska ta torresmos. Det är min favorit, mammas mat.” Så jag valde torresmos, en fläskgryta som visade sig smaka nästan exakt som mom’s pork vinha d’alhos. Ni vet när man känner en smak man har ett starkt minne av men inte känt på länge, hur det blir som ett maskhål till livet och personen man var då? Jag frågade servitrisen och visst, torresmos de vinha d’alhos! Precis samma rätt som mom lagar.

Det här är den portugisiska rätten som är ursprunget till den indiska grytan vindaloo. Den är het men inte i indisk nivå. Alldeles lagom tycker jag, för en söndagsmiddag med familjen.

På bilden serveras rätten helt otraditionellt med salsa criolla och funkia. Och bröd så klart, men det är utanför bild.

Ingredienser

1,5 kg fläsk, t ex karré eller tjocka revbenpjäll
3 dl fylligt rött vin. Eller vitt förresten, det går utmärkt att laga den här rätten på vitt.
1 tsk salt
4-5 msk koreanska chiliflingor eller annan torkad chili efter preferens
8 vitlöksklyftor
3-4 msk ister eller stekfett av fläsk. Jag använde fantastiskt gott fett som runnit av sidfläsk jag grillat.

Gör så här

1. Skär köttet i bitar, kanske 5 x 5 cm eller skär spjället mellan benen.

2. Lägg vitlöksklyftor, chilipulver, vin och salt i en skål och mixa. Häll marinaden över köttet. Låt stå i kylen några timmar.

3. Hetta upp fettet i en tjockbottnad gryta, helst en av gjutjärn. Lägg i köttbitarna och bryn dem runtom. De ska absolut inte bli genomstekta utan målet är bara stekyta.

4. Häll på marinaden och dra ner till låg värme på spisen eller sätt in i ugnen på 150 grader. Locket ska vara på. Rör om ibland. Fyll på med mer vin om vätskan skulle börja koka bort. Det ska hela tiden vara lite sås i grytan.

5. När köttet är mört och fint, efter kanske 1,5 h men det beror på köttet (testa!) så fiskar du upp köttbitarna och reducerar sen såsen på hög värme på spisen. Låt köttet vara övertäckt av aluminiumfolie under tiden. Såsen ska ha reducerat till att bara lite är kvar. Provsmaka såsen och salta mer vid behov. Här kan du även ha i lite extra chili för hetta om du vill. Hit kan du faktiskt förbereda och sen avvakta med fortsättningen, att grilla på köttbitarna. Förvara bara sås och kött i kylskåp tills det är dags.

6. Lägg i köttbitarna i grytan igen och vänd runt dem i såsen. Ställ in dem i ugnen igen under grillelement på högsta värme och låt dem få fin yta. Det tar inte lång tid. Vänd runt dem i såsen igen och låt sedan stå en kvart innan du serverar. Eller så gör du detta sista på grillen istället, det blir verkligen en nivå upp i smak av det! Fast då brukar jag grilla köttbitarna utan såsen, värma den separat och vända köttbitarna i den allra sist.

7. Servera med bröd, potatis, ris, grönsaker, en sallad eller vad du nu råkar känna för.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.