Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Grillad aubergine med tahini och granatäpple

0
Delningar
MAT

Grillad aubergine med tahini och granatäpple

grillad aubergine

Aubergine är en sån där råvara som verkligen måste lagas på rätt sätt för att bli god. De första gångerna jag såt det, någon gång i slutet på 90-talet tror jag, så var jag allt annat än imponerad. Ni vet när man delade en aubergine, skar ur lite av den och fyllde med någon typ av färs och ställde i ugnen. Fullkomligt vidrigt. Hårt, svårätet och riktigt rått i smaken.

Nej aubergine ska bakas länge med mycket fett. Då blir det en rent fantastisk råvara. Dessutom är det viktigt att salta ur den ordentligt. Smaka på vätskan som rinner ur när ni gör det; den är riktigt besk. Den beskan är skön att slippa i maten. Sen försteker jag också auberginerna för att få in ordentligt med olja i dem. Oljan är väldigt viktig för att få till rätt konsistens.

Med allt ovan sagt så är det ändå enkelt att göra auberginen till en skitgod råvara. Receptet nedan är ett sånt exempel. Här håller jag mig till väldigt enkla smaker från mellanöstern. Aubergine, tahini och granatäpple. Inget mer. Den enda brasklappen jag vill lägga in är att grillen inte alls ska vara speciellt varm när du grillar aubergineskivor, de bränns ohyggligt fort. Ett tips kan vars att du avslutar med det här efter att ha grillat något annat under lite längre tid. Glödbädden ska liksom vara tunn och kolen/briketterna liksom sådär grå. Stäng också spjället i botten på grillen när du börjar.

Mer än aubergine på glöden

När du ändå är igång och grillar aubergine över en medelvarm glödbädd så passa för guds skull på att grilla majs också. Det här sättet är det absolut bästa jag testat. Det är en galet bra teknik. Det pratas mycket om att man ska grilla med blasten på osv, men då blir det ju tekniskt sätt inte grillning. Snarare någon form av ångkokning av majsen i sin egen vätska.

Nåväl testa den här snabba rätten på aubergine.

PS. Det här är det absolut bästa sättet att kärna ur ett granatäpple. Nästan religiöst bra. DS.

Ingredienser

4 portioner

2 stora auberginer, skurna i 1-2 cm tjocka skivor på längden
massor av olivolja
1 dl tahini
1 tsk färskpressad citronsaft (ska smakas av, häll inte i allt på en gång)
salt, svartpeppar och socker för avsmakning
kärnor från ett granatäpple

Gör så här

  1. Bred ut aubergineskivorna på en skärbräda eller ugnsplåt. salta på båda sidorna och låt stå en timma.
  2. Torka av aubergineskivorna och hetta sedan upp olivolja på medeltemperatur i en stor stekpanna. Stek skivorna i omgångar i massor av olivolja tills de precis börjar få färg. Ta då upp dem och lägg dem på ett fat.
  3. Nu ska det grillas över en fjuttig glöd (se ovan). Lägg aubergineskivorna på gallret direkt över glöden. Var på hugget nu. Börjar det brinna av olja som rinner ner så lägg på locket på grillen så kvävs lågorna. Det där med att spruta med en vattenspruta är skitkass taktik. De får snabbt en alldeles för bränd yta så lämna för guds skull inte grillen. Ha koll på sidan som ligger mot glöden.
  4. Lägg upp de grillade skivorna på tallrikar.
  5. Rör i tahinin så den blir flytande. Smaka av med citronsaft, salt, peppar och socker. Var särskilt noga med att inte ta för mycket citron. Det tar snabbt över smaken.
  6. Strö över kärnorna från granatäpple och servera direkt.