Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Pocherade jätteostron

0
Delningar
MAT

Pocherade jätteostron

Ostron

Sedan några år tillbaka är havsbottnarna i Bohuslän snudd på täckta av invasiva japanska jätteostron, magallana gigas, särskilt i grunda vikar. Skalen är veckade och rakbladsvassa så vi har börjat använda badskor när vi badar. Knivmusslor ain’t got shit on jätteostron, jäklar så man kan skära sig om man har otur. Själv har jag bara snudd på kapat en fingertopp när jag försökte öppna ett mot en sten för att äta direkt i badet, och det kan man ju tycka är fair and square. Värre med små barnfötter som bara trampar runt och upptäcker havet.

Tack och lov är de stora rackarna inte bara bra på att skära barnafötter och störa ekosystem, de är goda att äta också. I bl a Japan odlas de just därför, och i handeln finns de ofta att köpa under namnet gigas eller fine de claire. Goda som tusan, det är ju ostron, men kanske inte fullt lika vassa smakmässigt som vanliga ostron. Fast alltså, fortfarande supergoda!

Men, viss nackdel, de är väldigt vågiga i skalet och bökigare att öppna än vanliga ostron. Ibland har jag bara inte tålamodet och väljer därför att pochera eller grilla dem helt lätt. Vanligen pocherar man ostron utan skal, men hela poängen här… ja. Sen är det i alla fall inga problem att bända upp skalet, och ostronen är fortfarande fantastiskt välsmakande. Plus variation är ju alltid bra! Och på tal om variation, testa råbiff med ostron nån gång.

Det finns en gammal lag som förbjuder ostronplockning utan fiskerättsinnehavarens tillstånd. När den lagens skrevs fanns inga jätteostron att hålla efter. Tyvärr har dessa nya ostron ännu inte invaderat även lagboken, så det är fortfarande fråga om lov som gäller. Heldumt eftersom de till skillnad från vanliga ostron ökar explosivt i antal och vi verkligen borde äta av dem bäst det går medan vi fortfarande har chansen att rå på dem någorlunda. Sannolikt är det även många fiskerättsinnehavare som skulle hålla med och vara tacksamma för hjälp att hålla efter havsbottnarna. I Norge är de före, där får vem som helst plocka jätteostron fritt just av det skälet. Nåväl, kanske en samvetsfråga detta tills en mer tidsenlig lag finns på plats.

Solnedgång över Hamburgsund

Solnedgång över Hamburgsund

Ingredienser

2 portioner

Ett dussin ostron

Förslag på smaksättning

  • Grillad salsa verde
  • Salsa criolla
  • Brynt smör, grillad citronhalva, gräslök
  • Friterad rörhinna, citron (tång, ett av alla goda strandfynd)
  • Hackad honungsmelon och gurka, finhackad habanero, koriander, mynta, lime
  • Majonnäs på rökt rapsolja, hackad gräslök
  • Färska hjortron, vinäger, finhackad jalapeno,japansk persilja
  • God olivolja, citron, finhackad gurka

Är detta ens ett recept? Nja, mer av ett tips kanske. Ett väldigt gott tips.

Hela ostron

Gör så här

1. Koka upp saltat vatten, sälta som havsvatten ungefär. Det går ju att smaksätta vattnet men eftersom i alla fall mina ostron inte brukar öppna sig mer än marginellt så har jag inte märkt att ostronen tagit smak så jag tycker inte att det är värt det. Plus att jag ändå hellre smaksätter dem separat snarare än manipulerar smaken på själva ostronet.

2. Lägg ner ostronen i det kokande vattnet, inte för många i taget så att vattnet svalnar av alldeles. Låt koka ett par minuter. De ska inte mycket mer än dö och slappna av så de går att öppna, absolut inte bli överkokta.

3. Fiska upp ostronen och lägg på ett fat med den kupade sidan nedåt. Ta av det plattare locket.

4. Låt var och en smaksätta själv enligt något av förslagen. Om du vill servera till många personer kanske det underlättar att du själv klickar på lite smaksättning på varje istället.

Det funkar även bra att grilla ostron istället för att pochera dem. Lägg dem i så fall på het grill med den kupiga sidan nedåt. Lägg på grillens lock, ett par minuter brukar räcka. I övrigt gör du som ovan.

Annan lätt sommarmat är tonfisk med apelsin, rosmarin och chili och inkokt citruslax.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ostron på fat