Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Indisk potatis med bockhornsklöver

0
Delningar
MAT

Indisk potatis med bockhornsklöver

Det har blivit en lägre inläggsfrekvens än vanligt den senaste tiden men jag har haft fullt upp med att somra mig. Känns som att det är precis så det ska vara, särskilt i sån här hetta, mer bad och umgås än varma kök och datorhäng. Och den där restomeletten eller slöpizzan på vägen från badet är väl inte så mycket att skriva om heller.

Plus att jag grillat en massa men det lade jag av med när torkan började ställa till med brandelände. Och då kändes det inte så lyckat att blogga de där sista grillrätterna heller, vill liksom inte riskera att inspirera till dumbeteende.

Men rester ändå, det är ju en tillgång. Den här rätten är ett bra sätt att använda restpotatis men det går så klart bra att koka potatis direkt också. Jag brukar laga på ströpotatis som blivit kvar under veckan, fyra från tisdagen, tre från onsdagen… De håller ju några dagar så bara dumt att inte använda som enkel genväg.

Rätten har två huvudroller, potatis och blad av bockhornsklöver. Även om du använder rester så blir det bättre på goda rester, trist potatis blir inte alls lika gott. Jag älskar cherie, amandine och liknande nötiga potatisar med mycket smak och viss sötma. Det blir förresten jättebra, faktiskt tom lite bättre, om man använder rå potatis och råsteker med från det att löken blivit genomskinlig. Men av nåt skäl har det här kommit att bli restmat hos mig, en enkel vardagsräddare.

Blad av bockhornsklöver är en av mina favoritkryddor, även torkad. Den har en lustig smak som för mig påminner om valnöt. Frön av bockhornsklöver är den krydda som är tongivande i många curryblandningar och bladen smakar likartat. Här används de som ett mellanting mellan krydda och grönsak. Som färsk kan den ha beska i överkant. I så fall kan man ”knåda” den med lite salt, låta stå ett tag och sen skölja har jag läst mig till. Men den färska och frysta bockhornsklöver jag fått tag på i Sverige har varit mild och fin så det är inte något jag själv testat.

Rätten ska inte bli alltför kryddig och het så det överskuggar huvudrollsinnehavarna, så håll koll på vilken hetta den chili du använder har. Är den alltför het så kanske du vill dra ner mängden.

Receptet ser nog lite krångligare ut än vad det egentligen är bara eftersom det är rätt många kryddor. Men rätten blir bra även om du slarvar lite med hur de tillsätts och ifall några kryddor saknas. Det enda som verkligen är helt nödvändigt är potatis, fett och bockhornsklöver. Eller faktiskt, tom bockhornsklövern kan ersättas av spenat och mild curry. Eller kanske spansk körvel, fast då med helt annan smak så klart.

En annan fantastiskt fin liten enkel indisk rätt är cricket chaat. En rätt som kräver lite mer men också blir en hel måltid är denna goda kycklingcurry på svennevis.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Potatis av sorten cherie

Potatis av sorten cherie

Ingredienser

4 portioner

1/2 kg kokt potatis, gärna färskpotatis
1/2 dl ghee eller neutral matolja
1 stor lök, finhackad
1 tsk ingefära, finriven
1 tsk vitlök, finriven
1/2 tsk chiliflakes
4 dl bockhornsklöver, fryst köpt i orientbutik eller hemodlad. Torkad fungerar också men då föreslår jag 1 dl bockhornsklöver + 3 dl spenat. Eller bara spenat och lite malt bockhornsklöverfrö eller mild curry.
1 tsk spiskummin, nystött
2 tsk korianderfrö, nystött
1 tsk gurkmeja
1 krm hing
2 hela färska gröna chilifrukter, inte alltför heta
1 dl färsk koriander, hackad
2 dl vatten
Lite pressad citron eller en tomathalva
Salt

Gör så här

1. Hetta upp ghee eller olja i en tjockbottnad panna. Fräs chiliflakes, spiskummin och korianderfrö tills de doftar.

2. Tillsätt den hackade löken, salta lätt och stek på medelvärme under omrörning tills löken är mjuk och genomskinlig.

3. Tillsätt ingefära, vitlök, hing och de hela chilifrukterna under omrörning och låt steka ett kort tag tills doften ändrar karaktär till mer tillagad. Det får inte brännas!

4. Tillsätt gurkmeja och låt steka ihop några minuter.

5. Häll i de frysta bockhornsklöverbladen och stek tills bladen blivit varma innan du tillsätter den färska koriandern och vattnet och låter koka upp. Här kan du även tillsätta en hel tomathalva för lite syra som alternativ till citronen på slutet. Koka i runt tio minuter på medelvärme.

6. Skala potatisen om det behövs och dela i bitar lagom för en tugga. Ifall potatisarna är små kan de vara hela. Lägg potatisen i kryddblandningen och rör runt. Låt den bli genomvarm under försiktig omrörning.

7. Smaka av med salt och citron.

8. Servera som huvudrätt, tillbehör, eller som en del av en indisk middag med flera rätter. Bröd och nån yoghurtsås är gott till.

En annan indisk rätt som är fin som tillbehör är indiskt citronris.