Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Punghagga made of hen or cock

0
Delningar
MAT

Punghagga made of hen or cock

Man har ju länge undrat vad skottar har under kilten men det tycker jag vi ger tusan i. Man får ha vad man behagar under sin kjol, och kvinna med så klart. Frågan är om man får ha vad man vill i sin haggis? Jag fick för mig att laga den skotska pölsaliknande nationalrätten på svenskt vis.

I en traditionell haggis använder man bland annat lunga, lever och hjärta av får och kokar det tillsammans med havre i en fårmage. Lunga gick jag bet på, likaså fårmage, så jag försökte komma på andra alternativ till min variant av rätten.

Många män har lärt mig att hen betyder höna på engelska. Höna har fantastiskt fin smak så jag fylldes av inspiration och fyllde min haggis med höna och kokade den i hönsbuljong. Istället för mage tillagade jag min haggis i höljen från lammtestiklar och med hjälp av lätt korrigerande könskirurgi fick jag till en fin liten portionsförpackad punghaggis. Eller blir det kanske en hagga då? En punghagga.

Jag kanske hade kunnat använda smakrikt kött från tupp istället, eller cock som det heter på engelska. Men det fick jag inte tag på. Och ärligt, är det bara gott kött så är det väl inte är så kinkigt vilket kön det har eller var ändå? Eller kinky, som de säger på engelska.

Om du tycker om inälvsmat kanske även dessa recept kan vara intressanta, anus med anis, rökt hjärta och souvlaki på lammhjärta. Gå förresten gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet. Vi är också tacksamma för synpunkter på vad vi gör bra eller mindre bra.

Ingredienser

6 portionshaggis

12 lammtestiklar, ju större desto bättre
1 höna inkl krås (lever, hjärta, mage, hals). Om krås inte ingår, lägg till tre dl kycklinghjärtan och/eller -mage, och/eller kycklinglever.
Tre msk talg av får, ren, gris eller annat djur. Jag använde njurtalg av ren. Valfritt men blir gott.
1 dl havregryn
1 gul lök
1/2 gul lök, finhackad
1/2 syrligt äpple, finhackat
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
Några riv muskot
2 lagerblad
Salt

Kraftig nål och stark bomullstråd. Jag använde stoppnål och så kallad björntråd.

Obs! Jag har lagat detta en gång och måtten får därför ses som ungefärliga. Men det här är hur jag gjorde idag och det smakade alldeles ljuvligt gott!

Gör så här

1. Skölj av hönan och lägg henne i kallt vatten tillsammans med hjärta, hals och mage. Koka upp och låt koka ungefär tio minuter. Häll av vattnet och spola bort det skum som bildats. Fyll på nytt kallt vatten och koka upp igen. Salta lätt, lägg i lagerblad och fem av vardera pepparsort.

2. Koka ett par timmar under lock på låg värme, det ska bara sjuda lätt.

3. Skär upp testiklarna med ett så litet snitt som möjligt och ta ut innanmätet. Det enklaste är att med varsam hand sticka in ett finger mellan kulan och skinnet och lossa kulan och alla de små trådar som håller fast den i höljet. Sen kränger du ur kulan. Den är god som tusan att steka eller fritera så försök hålla själva kulan oskadad. Lägg dem i lättsaltat vatten i kylskåp och använd dem separat. Höljena läggs också i lättsaltat vatten så länge.

4. Lägg i tre skalade kulor i hönskoket. Lägg även ner eventuell höns- eller kycklinglever och låt sjuda med i buljongkoket ungefär en kvart tills de är genomkokta.

5. Ta upp köttet ur buljongen och sila gärna buljongen.

6. Hacka 4 dl av hönskött och krås samt de tre lammtestiklar som fått koka med. Håll andelen krås/hönskött till ungefär 50/50.

7. Rosta havregrynen lätt under omrörning i en panna utan fett. De ska ändras lätt i färgen och dofta gott. Detta steg kan hoppas över.

8. Tillsätt finhackad talg om du använder, havregryn, finhackad lökhalva, finhackat äpple och finstötta kryddor (fem korn av vardera peppar, några riv muskot). Blanda väl och häll i ett par dl buljong, så att mycket att blandningen blir mjuk men absolut inte rinnig.

9. Sy ihop öppningarna på två punghöljen vardera till hälften med en stark tråd, så att de hänger ihop men har en öppning att stoppa smet igenom för att fylla kulpåsen. Det ska bli sex dubbla kulpåsar av de tolv höljena. Vill du så syr du så klart ihop på andra vis, en i taget som en liten livmoder eller alla tolv tillsammans om du lyckas. Ditt val vad som känns rätt, ingen annan ska ha synpunkter på hur du hanterar dina reproduktionsorgan.

10. Fyll kulpåsarna till ungefär 2/3 med smeten. Det blir troligen smet över. Sy sen igen ordentligt.

11. Picka några hål här och var i kulpåsarna, så att de inte går sönder vid kokning.

12. Lägg haggisarna i en gryta med den tidigare kokta buljongen så att det gott och väl täcker. Låt sjuda lätt ett par timmar utan lock. Häll i mer vatten vid behov.

13. Vid servering skär var och en upp sin punghagga på tallriken. Höljet äts inte. Innanmätet äts med färskpotatis, potatismos eller rotmos och grov svensk senap, gärna av stark och lite sötare sort. Rödbeta eller nån inlagd gurka kan också passa fint till. Strö gärna lite hackad bladpersilja över. En öl till passar utmärkt.