Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Sniglar i rökt smör

0
Delningar
MAT

Sniglar i rökt smör

Idag är jag morgonseg. Hör annars till skaran som studsar ur sängen vid sextiden alldeles oavsett när jag kommit i säng kvällen innan. Fånigt nog är jag ju även kvällspigg. Men idag, hasade ur sängen efter åtta. Som nån snigel.

Frukost är det bästa som finns. När man har ork, tid och det man är sugen på finns i kylskåpet. Sade jag att jag är seg idag? En koll i brödlådan. Nähej. En koll i kylskåpet. Tja… det finns ju en massa grejer men orkar jag? En koll i frysen. Sniglar! Jag vill ha sniglar.

Eftersom det tunga jobbet redan är gjort – plocka (tack ungar!), rensa, koka aslänge – så är gratinerade sniglar snabbt och enkelt att sno ihop. Och ändå belönas man med en rätt som känns både lyxig och omsorgsfullt lagad. Bara att dränka dem i kryddsmör eller sås och gratinera snabbt i ugn. Slow food fast snabb.

Det enda egentliga jobbet är att tänka ut en smaksättning. Rökt smör var ju givet eftersom jag gjorde en laddning härom veckan till min råbiff med rökt smör. Men sen då?

Jag fastnar ofta i att smaksätta mina sniglar med nåt åt anishållet, pastis, spansk körvel… Gott men same old. Gjorde i och för sig underbara sniglar i bourbon förut men orka göra sås till segfrukost. Anders föreslog dill och korianderfrö, taget. Jag lade till timutpeppar, en sorts citrussmakande sichuanpeppar från Nepal, som jag ärligt inte har mycket koll på och därför ville provanvända.

Det blev gott, jättegott!! Jag åt min snigelfrukost i trädgården, som ett öppet hån mot kvarvarande små segisar som tänkt sig att komma hit och tugga på mina växter. I dare you!

Ingredienser

2 portioner

2,5 dl sniglar, hemkokta eller från burk
75 g rökt smör som i det här receptet på råbiff
1/2 tsk korianderfrö
1 krm timutpeppar
2 msk finhackad dill
Salt efter smak
Eventuellt lite grapefrukt, lime eller annan syrlig citrusfrukt att pressa över vid servering.

Pga morgonslö så har jag inte stenkoll på exakta kvantiteter, men det är faktiskt inte så noga i det här receptet. Serveras sniglarna till öl kan du drämma till hårdare med kryddningen, till frukost vill du nog vara lättare i nyporna.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Lägg sniglarna i en form eller två portionsformar. Ifall du kokt dem själv kan du gärna ta med nån matsked kokspad eller två. Häll på dill, skeda över det kalla smöret, salta lätt.

3. Stöt timutpeppar och korianderfrö i en mortel, nånstans mellan fint och grovt blir bra. Strö kryddorna över smöret. Blanda inte om sen! När kryddorna ligger överst hinner de rostas lite innan de sjunker ner i smöret. Rör gärna om så snart smöret smält ordentligt, men det är inte nödvändigt.

4. Gratinera i ugn i ungefär en kvart. Smöret ska smälta och det ska bubbla ordentligt även i mitten av formen.

5. Ät direkt, gärna med bröd att suga upp smöret med. Vill du så kan du pressa över några droppar syrlig citrus också. En kopp hett svart kaffe till eller en iskall öl.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.