Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Friterade fläsk- och gorgonzolaköttbullar

0
Delningar
MAT

Friterade fläsk- och gorgonzolaköttbullar

gorgonzolaköttbullar

Efter några dagars avbrott från sommarstugelivet är jag tillbaka en sväng igen i underbara Hälsingland. Det har äntligen kommit lite regn; tillräckligt för att marken i alla fall ska bli lite blöt och för att inte jag ska vara livrädd för skogsbrand. Eldningsförbudet gäller också fortfarande så jag håller grilluppehåll och passar på att fritera en massa skit istället. Helgens fritering blev fläsk- och gorgonzolaköttbullar.

Fläsk- och gorgonzolaköttbullar

Det finns miljarder recept på fyllda köttbullar – friterade, grillade och stekta på alla sätt och vis. Har jag då något att komma med på det knökfulla området? Jo, jag tycker faktiskt det.

Den här rätten handlar verkligen inte bara om gorgonzolaköttbullarna, utan mer om totalen. Det är egentligen det jag gillar mest – kombinera ihop smaker som lyfter varandra och få till en helhet som blir mer än de enskilda delarna tillsammans (vad var det där för jävla mening egentligen? Tolka som ni vill, jag har ingen aning om vad jag försöker säga).

De smaker som gäller i maträtten är fläsk, bacon (också fläsk så klart men det adderar röksmak), gorgonzola, senap och päron. Jag skulle verkligen rekommendera att du gör hela rätten om du ska ge dig på det.

För övrigt så går det alldeles utmärkt att grilla de här köttbullarna också, men ge fan tills eldningsförbudet är slut. Jag är tämligen säker på att det blir mycket godare som grillat än som friterat.

Det är lättlagad mat trots att det kanske ser ut att vara många moment. Visst, det är ju ingen jag-vill-laga-mat-på-max-20-minuter-eftersom-jag-är-en-sån-jävla-upptagen-småbarnsförälder-som-älskar-att-säga-att-jag-är-så-stressad-jämt-mat, men snabbt för att vara en ambitiös maträtt.

Som ni kanske märkt så gillar vi att fritera på Feeders, det måste du göra också. Man måste gilla att fritera annars är man konstig. Här kan ni få några tips:

Först av allt bör du nog skaffa en fritös ändå.

Kanske fritera lite sprit?

Dumplings är ju också utmärkt att fritera

Här är en kinesisk rätt med strimlad och friterad biff

Annars då?

Jo tack, det är fint. Jag har mest skruttat runt i helgen. Druckit öl, badat och glott rakt ut i skogen. Jag har gjort nytta också eftersom det äntligen blev lite svalare i luften.

Hälsingland

Det där med svalare var så klart högst övergående och nu är vädret lite som att befinna sig i en svettig röv igen (klokt att skriva om svettiga rövar på en matblogg Anders, nu blir nog folk sugna på mat).

Nej vad säger ni? Kanske börja skriva om mat istället?

Ingredienser

4

Fläsk- och gorgonzolaköttbullar

300 g fläskfärs
200 g gorconzola
3 paket bacon (jajamän, här håller vi fan inte igen)
en nypa salt och svartpeppar
olja för fritering

Senapsdipp

1 dl majonnäs
3 msk amerikansk senap (Ni vet sån där gul – French’s är va ligast att hitta i Sverige)
1 msk honung
0,5 msk nypressad citronsaft
salt och svartpeppar

Päronsallad

2 päron, hyvlade med osthyvel
en halv silverlök, skuren i väldigt tunna ringar
2 msk olivolja
1 tsk amerikansk senap
1 tsk färskpressad citronsaft
lite finhackad färsk oregano (kan uteslutas)
salt och svartpeppar

Gör så här

Fläsk- och gorgonzolaköttbullar

  1. Skär gorgonzolan i små tärningar så gott det går (psst, det går inte men testa själv för fan). Blanda sedan osten med färsen och smaka av med salt och svartpeppar. Vågar du inte smaka på rå fläskfärs så är det bara att chansa lite. Ta inte för mycket salt bara.
  2. Forma rätt så stora köttbullar som du sedan lindar med två baconskivor var. Ställ in i kylen tills övriga grejer är klara.
  3. Alldeles innan servering så friterar du dem på 180°C tills baconet fått fin färg (det går fort). Ställ sedan in dem i en form i ugnen som du satt på 150°C. De är klara de har en innertemperatur på 70°C. Har du ingen termometer (Gud förbjude) så dela bara på en köttbulle och kolla efter så den inte är rå. Kanske efter 20 minuter.

Senapsdipp

  1. Blanda alla ingredienser. Se till att röra ut klumparna av majonnäs ordentligt.
  2. Smaka av med salt och peppar och ställ sedan in i kylen.

Päronsallad

  1. Blanda ihop olja, senap, citronsaft och eventuellt oregano till en vinägrett.
  2. Smaka av den med salt och svartpeppar också.

Servering

  1. Lägg upp päronskivor och lökringar på tallrikar och ringla vinägretten över.
  2. Kasta upp några köttbullar och små skålar med dippsås på tallrikarna också.
  3. Det är sjukt gott med en torr fransk cider till maten.