Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Don’t waste thyme

0
Delningar
MAT

Don’t waste thyme

Tiden hörni, ta vara på den. Vi har bara ett liv. Det känns som en så platt sak att skriva men jag menar det så innerligt. Usch så många viktiga nära jag förlorat och så mycket roligt vi inte hann ha ihop. Och ständigt påminns man.

Tiden just nu är underbar! Skördetid. Jag försöker ta vara på den också. I min lilla trädgård odlar jag konstigheter jag inte får tag på på andra vis och sånt jag använder ofta. Som kryddor. Allt från obskyra peruanska örter till hemtama självklarheter som timjan. I år verkade just timjan trivas alldeles särskilt bra och blev stor, fin och smakrik.

Ibland får jag för mig att göra likör trots att jag egentligen inte dricker så mycket sånt. Just i iver att ta vara på, men också av ren experimentlusta. Årets mest lyckade experiment hittills är en timjanlikör med sydfransk känsla. Nästan bara timjan men jag petade även i några små blad av andra kryddörter. Smaken blev nästan osannolikt fin, likaså färgen. Så grön! Jag har ingen aning om hur länge den håller sig så här vacker, men den första omgången har hållit oförändrad i en månad i alla fall.

Sånt här gör inte jag med ett mätglas i hand. Jag plockar lite, doftar lite, häller i en skvätt. Receptet blir därefter. Och det här borde verkligen alla göra, på precis samma vis. Likören blir ljuvligt god precis som den är, iskall i ett litet glas med frostade blommor. Eller så kan man göra en drink av den.

Det blir kortfattade beskrivningar nu för det är inte så himla noga. Och så tiden, just ikväll vill jag ha den till annat än detaljpet.

Ingredienser

Timjanlikör

Vit stark sprit

Rejäla kvistar fin timjan som vuxit utomhus. Nej, tänk inte ens på sån där anemisk liten kruka köpt i matbutik! Men kanske apelsin- eller citrontimjan?

Eventuellt lite av följande som jag använde: Citronverbena, salvia, lite stjälk av kvanne, gröna frökapslar från spansk körvel

Sockerlag. Du väljer själv styrka här genom att göra sockerlagen mer eller mindre söt. Jag föredrar en inte alltför söt likör.

Don’t waste thyme

2 cl gin
1 cl timjanlikör
1 cl pressad citron
1 stänk maraschino

Gör så här

Timjanlikör

Peta ner så mycket timjan du kan i en flaska. Peta även i några andra kryddörter om du har och vill. Fyll upp med vit sprit. Låt stå i kylskåp ett par tre veckor. Häll av den gröna spriten och blanda med lika mycket sockerlag som sprit. Häll upp på flaskor.

Don’t waste thyme

Skaka med is. Sila i kylt cocktailglas. Dekorera med en kvist timjan.