Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Cassava fries

0
Delningar
MAT

Cassava fries

cassava fries

Nu mina vänner ska jag dela med mig av min största positiva matöverraskning på väldigt länge – Cassava frites. Det är alltså frågan om ”pommes” frites fast på cassava istället för potatis. Ni måste testa detta. Det är så sjukt gott och ytan är ett underverk av krispighet.

Cassava fries i diverse olika varianter äts en hel del i Syd- och Mellanamerika. De går under olika namn men ‘cassava fries’, ‘cassava frites’, ‘yuca fries’ och ‘yuca frites’, ser man mest. Kanske ser man yuca frites allra mest. Jag använder namnet cassava fries eftersom jag tror det är mest intuitivt för en svensk att förstå.

Roten cassava är den tredje vanligaste kolhydratkällan i tropikerna, efter ris och majs, men i Sverige har den väl aldrig fått något riktigt grepp om oss. Jag letade faktiskt efter cassava i Bollnäs igår men gick bet helt och hållet. Jävligt synd. Samtidigt så är det nog inga problem att få en butik att ta hem det. En av anledningarna till att den aldrig riktigt får fäste i Sverige kan mycket väl vara dess giftighet.

Cassava innehåller cyanid och det kräver att man hanterar den rätt för att inte ta onödiga risker. Innan du skriker rakt ut ska du veta att även mandelkubb (bittermandel), linfrön och till viss del aubergine innehåller cyanid. Med alla gifter måste man ta hänsyn till grad av exponering innan man skriker rakt ut. Cyanid lagras inte kvar i kroppen så det gäller bara att se till att inte få i sig mycket på en gång. Det får vi absolut inte från cassavan om vi är noggranna med förkokningen.

Innan jag går vidare med receptet vill jag påpeka att det kommer tillkomma bilder. Lördagens fries var ett test och planen var att jag skulle göra om det och samtidigt fota hela processen med en bättre kamera än en mobiljävel. Nu hittar jag inte cassava så de nya bilderna får dröja lite.

Vill du ändå inte göra dem på cassava? Gör då pommes så här:

 

Ingredienser

4 portioner

2-3 stora cassavarötter, skalade och skurna i stavar
2 L vatten
1 msk salt
2 lagerblad
6 vitlöksklyftor, grovt hackade
olja för fritering

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med salt, lagerblad och vitlök.
  2. Lägg ner cassavastavarna och koka utan lock i 20 minuter. Ha lite koll på dem så de inte kokar sönder. De ska fortfarande hålla ihop.
  3. Häll av vattnet och bred ut stavarna på en bakplåt täckt med hushållspapper. Ställ in dem så i kylen i ett par timmar. Ta ut dem emellanåt och separera försiktigt stavar som klibbat ihop. På det här sättet torkar ytan lite så krispigheten blir ännu bättre.
  4. Hetta upp olja till 120°C och fritera stavarna i två omgångar, 5 minuter vardera.
  5. Höj fritöstemperaturen till 180°C och fritera allt en sista gång tills ytorna är gyllenbruna. Får du plats med allt i fritösen så kan du göra allt på en gång. Annars delar du bara upp det.
  6. Låt de friterade cassava friesen rinna av lite på ett papper. Salta ordentligt.
  7. Känn hur fantastiskt krispiga de är på ytan trots den fina mjälla insidan. Smaken är också helt fantastisk.