Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
fritera
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Kalcutta Fried Chicken, friterade kycklingvingar med indisk smak

0
Delningar
MAT

Kalcutta Fried Chicken, friterade kycklingvingar med indisk smak

Dessa kryddiga kycklingvingar är så löjligt goda! Alla älskar ju Anders vietnamesiska kycklingvingar på grillen och jag förmodar de redan utsetts till ny nationalrätt i Sverige. Men variera er lite! Eller lägg åtminstone detta recept på minnet till vintern då ni lugnat er med grillandet. (I och för sig tycker jag man kan grilla året om, men men.)

För mig är de här kycklingvingarna en bra utgångspunkt att bygga vidare ikring. Jag lägger till en yoghurtsås, nån grönsaksrätt, bröd, ris, linsröra, sallad, chutney… De på bilden gjorde jag en riktig vardag, en torsdag. De serverades med myntayoghurt, snotty gobbles pickles (nån sorts märkligt bär), hibiskuspickles och potatis med bockhornsklöver.

Andra gånger tar jag bara fram en rulle hushållspapper och mal i mig vingarna med händerna som de är till ett par öl. Det kan faktiskt räcka utmärkt så.

Och missa nu inte vår enormt fina tävling. Tävla och vinn superbra sous vide-utrustning för 3500 kronor!

Ingredienser

20 kycklingvingar
4 dl kikärtsmjöl + 1 krm salt. Vetemjöl, rismjöl eller ströbröd duger fint som ersättning men jag föredrar kikärtsmjöl eftersom det blir så krispigt och har en fin nötig smak. Och kikärtsmjöl brukar finnas i vanliga butiker numer.

2 dl yoghurt
1 msk pressad citron
6 vitlöksklyftor, krossade med knivsidan och mycket fint hackade
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk god curry, nån sort du gillar
1 tsk garam masala. Har du inte så kan du ta mer curry och kanske lite malen kryddnejlika och spiskummin.
2-4 tsk hett chilipulver av nån sort du gillar. Jag använde hemodlat av espelette som inte är jättehett. Justera hetta efter vad du gillar helt enkelt.
1 tsk gurkmeja
Salt

Olja till fritering

Färsk koriander eller mynta, råa lökringar och citronklyftor till servering

Och är det nån krydda som du inte har eller gillar, bara uteslut eller byt ut! Det brukar kunna bli bra ändå.

Gör så här

  1. Blanda yoghurt med samtliga kryddor och pressad citron.
  2. Salta kycklingvingarna. Klipp eventuellt bort yttersta leden och använd till buljong istället, eftersom den riskerar bli bränd. Jag ids oftast inte, plus att jag faktiskt gillar att gnaga på det där segknapriga lätt brända. Men vill ni imponera så gör ni väl inte som jag utan ger dem en hård manikyr.
  3. Vänd dem i marinaden så de täcks. Låt marinera i kylskåp några timmar.
  4. Blanda kikärtsmjöl med 1 krm salt. Häll ett par dl av kikärtsmjölet på ett fat.
  5. Ta upp vingarna en och en och lägg dem sen på kikärtsmjölet. Strö ytterligare kikärtsmjöl över och vänd runt lite så de täcks.
  6. Skaka av dem och låt sen de panerade vingarna ligga och torka till en kvart så marinaden och mjölet går samman lite. Annars är det risk att paneringen släpper när du friterar.
  7. Fritera vingarna i omgångar i ganska het olja, ca 170 grader, tills de blivit vackert gyllene och fått en fin lite knaprig yta. Kycklingvingar med skinn och panering brukar hålla sig saftiga även vid ganska hård fritering. Det tar några minuter, kanske 7, ska erkännas att jag själv inte går på tid här utan tittar på vingarna och kollar temp om jag är osäker. Det här momentet beror lite på hur kraftiga kycklingvingarna är också. Men sänk värmen lite om de visar tendens att brännas innan de hunnit bli klara invändigt. Testa gärna med en termometer att de uppnått en innertemperatur på 82 grader. Ta sedan upp vingarna och låt dem rinna av på galler.
  8. Servera med färsk koriander eller mynta, lökringar och citronklyftor. Gärna en yoghurtsås och bröd eller ris till, kanske indiskt citronris. Eller potatis med bockhornsklöver. Eller bara en öl.