Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Grilled Cheese med ädelost, bacon och chips

1
Delningar
MAT

Grilled Cheese med ädelost, bacon och chips

grilled cheese

Gott folk, nu ska ni göra macka. Grilled Cheese har blivit namnet på det som förr kallades toast och jag säger nog helst ”dubbelmacka” eftersom jag är en gammal stöt. Nåja, nu kör vi grilled cheese eftersom det är gängse benämning.

En viktig sak när man gör Grilled Cheese är att inte trycka ihop mackan mer än nödvändigt. Tidigare har jag gjort såna här i en vanlig mackgrill och en sån klämmer ju mackan utav helvete. Då blir den inte så snygg (snygg macka = viktigt!). Nu har jag skaffat mig en sån där bordsgrill (det är ett testexemplar som jag fått). De är rätt finurliga just för mackor och även för att göra snygga grillränder på diverse grönsaker och dylikt. Däremot tycker jag att de är sådär för kött och fisk. Värmen är helt enkelt inte tillräckligt hög. Jag vill steka eller grilla knallhett när jag fixar ytan och det går inte riktigt med en sån här mackapär.

En till macka

Sugen på fler mackor? Det är ju ändå perfekt mat att ta med sig ut i sommarvärmen. Här har ni ett recept på en svulstig köttmacka.

Ingredienser

2 portioner

4 skivor formfranska
4 tunna tomatskivor
2 gula lökar, tunt skivade
1 msk smör
salt och svartpeppar
1 msk lönnsirap (kan uteslutas eller ersättas med lite socker)
4 skivor bacon
ädelost, i skivor
port salut, i skovor (port salut smälter snyggt och blir läckert trådig)
En rejäl näve såna där grova, hårt friterade, naturella chips (typ Naturchips)
Hellmanns majonnäs

Gör så här

  1. Börja med att karamellisera löken. Det Här ska ta tid för att det ska bli riktigt gott. Stek lökskivorna i smör och lönnsirap. Salta och peppra lite. Låt dem stå på medeltemperatur i minst 30-40 minuter. Rör om ofta. Genom långkörning får vi fram mer umami (fyllig smak) och även sötman blir tydligare.
  2. Stek bacon på medeltemperatur i lite olja. De ska liksom friteras i sitt eget fett. Fortsätt tills de är knapriga och fina.
  3. Nu kan vi montera macka. Gör det i den här ordningen: Underbröd, tomatskivor, karamelliserad lök, ädelost, port salut, bacon och sist en bunt chips. Avsluta med överbrödet och bred sedan ett tunt lager majonnäs på båda utsidorna om brödet. Kladdigt och härligt.
  4. Grilla eller stek mackorna. Tryck inte för mycket på dem.