Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Macka med rökt jätteröksvamp, äpple, lök och blad

0
Delningar
MAT

Macka med rökt jätteröksvamp, äpple, lök och blad

Den som har läst Tintin och den mystiska stjärnan kan förstå upplevelsen av att hitta jätteröksvamp. De är osannolikt stora och plötsligt skjuter de upp överallt på ingen tid alls. Släta rymdägg större än fotbollar.

Man väntar sig nästan marshmallowsmak och fluff, men bollarna är ganska fasta (ifall de inte hunnit bil övermogna) och enligt ryktet ska de påminna om bacon i smaken. Det gör de så klart inte, lika lite som vilket beskt skott som helst smakar ”lite som sparris” som folk brukar ljuga till det. Jätteröksvamp smakar svamp.

Däremot kan man ju leka loss på temat. Fett, röksmak, äpple kanske för det passar ju till bacon. Och vips står man där med en grym macka som inte har det minsta med bacon att göra men som ändå på nåt vis placerar sig i samma hörna i upplevelse. Lite som en varm BLT, bacon lettuce & tomato, fast med helt andra ingredienser. Eller nej, det här är faktiskt en riktigt bra macka som kan stå för sig själv. Stadigt.

Den här sommaren har jag dränkt mitt hörn av världen i rökt smör men jag har även passat på att röka olja så klart. Få delar av mitt kök har undgått mina rökexperiment på klotgrillen. Rökt olja har jag gjort på samma vis som smöret, lite neutral olja i en bytta på grillen, ganska precis som i detta recept på råbiff med rökt smör. Oljan har fin hållbarhet och kan användas i såser, till stekning och att ringla över fasen allt!

Missa förresten inte vår enormt fina tävling. Tävla och vinn superbra sous vide-utrustning för 3500 kronor!

Ingredienser

2 portioner

4 drygt cm-tjocka skivor av fast fin jätteröksvamp
1 dl rökt olja. Gör som i detta recept men med olja istället för smör.
2 stora skivor gott bröd. Jag använde ett surdegsbröd av vete med lite råg.
1 aromatiskt äpple, plocka direkt från trädet om du har den lyxen
En näve smakrik väl uppvuxen spenat, malabarspenat eller liknande
1 knippe av nån grön lök t ex gräslök eller som här kajp, en gräslöksliknanade växt med platta blad
Eventuellt färsk dill
En näve krasse
Dillinlagd rödlök
Salt
Nymald svartpeppar

Snabb och enkel dillinlagd rödlök

1 rödlök i ringar
1 tsk salt
1 msk socker
1 msk ättika, helst dillättika där dill eller gröna dillfrön fått dra i ättikan minst en vecka
1 msk vatten

Gör så här

Dillinlagd rödlök

  1. Salta lökringarna, rör om och låt dem stå en halvtimme. Torka av med hushållspapper.
  2. Häll socker, ättika och vatten över lökringarna. Rör om och låt stå en halvtimme.

Rökig röksvampmacka

  1. Hacka lök och eventuell dill.
  2. Stek svampskivorna i den rökta oljan så de får fin färg på båda sidor. Salta och mal över peppar.
  3. Vänd spenatbladen hastigt i den heta pannan men inte så de tappar spänsten.
  4. Kärna ur och skiva äpplet tunt. Skalet kan gärna vara kvar.
  5. Varva svamp, spenat, äppelringar och lökhack lite stökigt på brödskivorna, gärna rostade men det är inte nödvändigt.
  6. Toppa med krasse och inlagda lökringar.
  7. Och som alltid, öl är ju gott till macka.

En annan god rätt med rökt smör eller olja är blomkål i rökt smör. En till god macka men med riktig bacon är denna grilled cheese med ädelost.