Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Musslor med öl, dill och pommes

0
Delningar
MAT

Musslor med öl, dill och pommes

Blå blå vindar och vatten, blå blå… ja ni fattar. Svensk sommarkväll vid havet. Blåmusslor. Det blir inte mycket mer svensk sommar än de här musslorna. Du och älsklingen på bryggan/balkongen/under äppelträdet mumsande moules frites, fast på svenska med dillkronor och öl.

När vi är i stugan krattar vi gärna egna musslor. Det går att vada runt och plocka så klart, men att hänga över kanten på båten med den nedärvda vid det här laget rätt… patinerade musselkrattan är bäst. Vi hissar upp tångruskor från vatten som är så grunt att man ser botten, men så pass djupt att musselplockning blir fasligt bökigt om man skulle simma runt och dra upp slabbig tång liksom. Men med krattan drar man upp tången, ofta blåstång och knöltång, och rensar den på blåmusslor innan man släpper i den igen. Riktigt fina klasar av musslor = jubel i båten. Passa på att ta med lite tång också förresten, när du ändå håller på, och laga en risotto på strandfynd!

Sen åker man hem med musslorna i en hink, men utan en massa vatten som snabbt blir syrefattigt. De klarar sig fint där inne i skalet, men de bör inte utsättas för starkt solljus och lång väntan.

En annan viktig sak, undvik att plocka musslor när det är algblomning. Du vill inte chansa med detta, du riskerar att bajsa oavbrutet den närmaste veckan eller värre. I detta inlägg om goda strandfynd skriver jag lite mer och tipsar om var du kan få info. Men alltså du behöver inte vara orolig, bara lyssna när det kommer en varning.

Det är förresten rätt många jag pratat med som är lite nervösa över att plocka musslor och annat ätbart från havet. Var inte det! Det du får upp är alldeles färskt och fint eftersom det inte transporterats via fiskmarknader till en fiskdisk nånstans i Mälardalen eller var du nu bor. Det händer aldrig att jag hittar döda musslor bland de egenplockade medan nät från bra fiskdiskar ofta innehåller flera döingar. Våga!

Gluppö naturhamn

Gluppö naturhamn

Ingredienser

1 kg färska blåmusslor eller t ex hjärtmusslor
1 öl av den sort som råkar finnas hemma, helst utan för mycket beska
1 msk rapsolja eller annan neutral olja
3-4 dillkronor, blommande eller som gått i frö fast inte hunnit torka
2 schalottenlökar
1 stjälk selleri
1 klyfta vitlök
1 dl hackad gräslök och/eller dill
Salt efter smak

Majonnäs

1 äggula
1 msk ättika. Ibland gillar jag verkligen den lite svennigare smaken av ättika istället för vinäger. Men tycker du inte om det så använd vinäger eller ännu hellre citron till den här rätten.
2 tsk-1 msk god senap eller mer om du är sugen på tydlig smak av senap. Gärna nån svensk lite sötare grovkornig. Din smak avgör, men tänk på att senap är emulgerande och minskar risken att majonnäsen skär sig.
Flera dl rapsolja eller annan neutral olja
Salt

Till servering: Goda pommes

Gör så här

Majonnäs

Häll alla ingredienser utom oljan i en bunke. Ingredienserna får gärna vara rumstempererade så ta fram ägg och senap nån timme innan om du har möjlighet. Använd elvisp på inte alltför hög hastighet och droppa försiktigt i olja medan du vispar. Från början tar du det lugnt med oljan, några droppar i taget så att det inte skär sig. Inte för att det är så värst stor risk, särskilt inte med förhållandevis mycket senap i. Men allt eftersom majonnäsen börjar tjockna kan du låta oljan rinna i i snabbare takt. Medan du vispar, se till att det du hällt i hinner gå upp i äggen innan du häller i mer olja. Kör på tills du är nöjd med hur tjock majonnäsen är.

Felfix

  • Den skär sig och blir rinnig: Ta en till äggula och en liten klutt senap i en ny skål och tillsätt den skurna majonnäsen under vispning på samma vis som oljan, först lite och försiktigt, sen snabbare allt eftersom majonnäsen tjocknar.
  • Den blev för tjock: Späd med lite mjölk eller vatten.
  • Den blev för tunn: Kör på med mer olja! Majonnästillverkning är inte tillfället att oja sig över mycket fett.
  • Den blev blek i smaken: Smaka av med salt, ättika, senap och eventuellt socker.

Musslor

1. Rensa bort alla musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Trasiga ska också kastas. Skrubba bort skräp bäst det går om du använder egenplockade. Gör du detta redan på stranden så kan du använda en sten att gnugga med.

2. Finhacka lök, selleri, vitlök. Fräs på medelvärme i olja tills löken blivit genomskinlig men inte fått färg.

3. Häll över ölen, lägg i dillkronor. Salta lätt. Låt koka utan lock kanske tio minuter så dillen hinner smaka av sig.

4. Lägg i musslorna, plattan på medelvärme. På med lock. Låt koka ett par minuter, vänd sen runt musslorna med en slev. På med lock och låt koka nån minut till. Titta efter om musslorna öppnat sig. Om inte, låt dem koka under lock helt kort igen. Plocka upp alla som öppnat sig och låt sen övriga få lite extra koktid. Det finns ofta några som inte öppnar sig trots rimlig koktid. De går utmärkt att äta ifall de var stängda och fina när du släppte i dem! Att de måste öppna sig under kokning är en seglivad myt. Kriteriet för färdiga musslor är i alla fall att de flesta öppnat sig snarare än en viss koktid eller annat. Därför anger jag inga exakta tider här.

5. Smaka av spadet med salt.

6. Lassa upp musslorna i skålar och häll spadet över. Strö över hackad dill och/eller gräslök.

7. Servera med nyfriterade pommes och majonnäs. Ja, du får så klart fuska med köpta pommes från hamburgerhaket runt hörnet, men ugnen kan du väl ge tusan i nu när du har så goda musslor att göra rättvisa? Jag hade nog hellre valt gott bröd till än alltför trista pommes.

Efterpå passar det fint med Anders fantastiska citronglass. Gör du detta i sommarstugan vill du säkert plocka musslor snart igen. Testa då den här varianten, thaimusslor.