Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Oblodig Mary

0
Delningar
MAT

Oblodig Mary

Härom dagen gjorde jag en okokt tomatsås till en fiskterrine. Jag plockade ett par liter tomater i trädgården. Skulle kärnat ur dem men det var mestadels små söta körsbärstomater och jag lyckades bara inte mobilisera ork till finlir. Jag mosade ihop tomaterna med mixerstav bara, en söt blöt soppa blev det. Sen i med alltihop i ett durkslag med silduk så att överflödigt vatten kunde rinna bort. Betydligt behagligare arbetsprocess en slö sommardag med annat att göra.

Dripp dropp dripp dropp. Efter nån timme hade jag en duk med tomatmassa och en skål med genomskinligt och så gott som färglöst – men inte smaklöst – tomatvatten. Den röda massan passerades för att få bort skalen och blev till sås. Men vattnet? Först tänkte jag tomatconsommé med kanske pilgrimsmusslor och… Nej, längre kom jag inte. Jag var inte alls matlagningssugen, mest bara varm och törstig.

Så… en drink? En drink!

Jag är väldigt förtjust i tomatjuice, alltid varit. När jag pluggade och gick ut på nation gled jag inte sällan omkring med en bloody mary i handen bland alla öl och GT. Minns att en del av studiemedlen fick betala tågbiljett till Hötorgshallen i Stockholm eftersom färskt sellerisalt inte gick att hitta i Uppsala.

Men sellerisalt, tabasco, worchestershiresås, lite svartpeppar… Skulle väl se ut som smuts i min vackert färglösa tomatdrink. Det fick bli ett omtag på det där. Det blev en klar och lätt drink, somrigare än en vanlig bloody mary. Med rätt dekoration blir den effektfull också, för vem väntar sig att en tomatdrink ska vara färglös.

Smaken på tomaterna är helt avgörande för hur drinken blir. Försök inte ens med vintertomater, det finns inte en möjlighet att det blir drickbart. Jag skriver inga exakta mått heller av samma skäl. Smaken på tomatvattnet avgör hur mycket syra och andra smaker som passar till. Men det här är ju verkligen ingen knepig drink, det är en enkel sommarlätt historia. Bara smaka av, det blir bra.

Just ja, det behövs ju nåt gott att knapra på till drinken också! Varför inte några ostkuber eller kanske indiska jordnötter, masala peanuts? Hur goda som helst!

Det går förresten också att göra roliga söta drinkar av tomatvattnet. Citron, apelsin, vanilj, svartvinbär eller timjanlikör kanske kan passa till? Men min nästa tomatdrink blir nog nån sorts martini.

Ingredienser

4-6 cl vodka
Tomatvatten, väl kylt
Ett stänk selleribitter. Jag använde den från Bitter Truth.
Ett stänk vitvinsvinäger, valfritt
Citron efter smak
Salt efter smak
En färsk chilifrukt
Isbitar av tomatvatten alternativt djupfrysta körsbärstomater i nån färg
Kanske en basilikakvist?

Tomatvatten

Riktigt goda tomater
Mixer
Durkslag eller liknande
Silduk eller kaffefilter

Gör så här

Tomatvatten

Mixa tomaterna. Låt dem rinna av i durkslag med silduk, kaffefilter eller liknande. Du kan behöva röra om i massan några gånger för att underlätta avrinningen. Det tar lite tid, förbered tomatvattnet några timmar innan användning för du vill ju hinna kyla det också och gärna även göra isbitar.

Är du en riktig chilifantast kan du tillsätta en chili redan när du gör tomatvattnet.

Oblodig Mary

1. I ett kylt högt glas, lägg i isbitar av tomatvatten eller frysta småtomater och en chili som fått några snitt i toppen för att avge lite hetta.

2. Eventuellt kan du gnugga snittytan av en annan chili mot insidan av glaset, beroende på hur framträdande chilismak du önskar.

3. Häll över vodka och tomatjuice, helst väl kylda. Smaksätt med övriga ingredienser och rör om. Smaka av och justera.

4. Dekorera med en basilikakvist om du önskar, både snyggt och ger god doft åt drinken. Särskilt om du valt isbitar att kyla med istället för fryst tomat kan det behövas någon färgklick.

Skål!

En annan drink med just selleribitter är East India Gimlet. En annorlunda drink med en doft av dill.