Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Råbiff med rökt smör, pepparrot och dillfrögurka

3
Delningar
MAT

Råbiff med rökt smör, pepparrot och dillfrögurka

Tänk så lätt man kan förgylla det mesta med lite rök! Råbiff är ju alltid gott men vänd i lite varmt rökt smör och… ja ni hör ju. Det här är alldeles underbar sommarmat! Råbiff, rökt smör, gurka som snabbinlagts i dillfröättika, lite god potatis. Svenska hemtama smaker som passar fint ihop. Det blir nog inte mycket bättre.

Jag brukar ofta skära min råbiff i lite större kuber istället för att mala den. Sen vänder jag kuberna i lite varmt kryddsmör. Jag tycker det tar fram köttsmaken på ett fantastiskt fint vis, både av värmen och fettet. Jag vill gärna krydda min råbiff men tycker det är synd på fint kött att inte ta vara på köttets egen smak så bra det går. Och just lite större kuber vända i smör gör det bra, smakerna kommer liksom i lager. Först den nötiga smörsmaken, kryddsmaken som blommar ut i smöret, intensivt men mjukt, sen köttets smak.

Krydda förresten, jag ser röken som en krydda här. Men annars använder jag gärna t ex etiopiskt kryddsmör, niter kibbeh, till den här typen av skuren råbiff. Och gärna med dillfrö och färsk grön chili. Det måste jag förresten skriva om sen.

Köttet. Det är verkligen hela poängen med rätten, att lyfta fram köttsmaken. Så du vill ju använda riktigt gott smakrikt kött. Välj till exempel innanlår eller ytterlår av ren eller älg, beroende på vad du har tillgång till och vad du tycker om. Fråga i köttdisken vad de rekommenderar om du är osäker och säg gärna att du vill ha kött med smak.

Och så smöret. Herregud så gott det blir! Och så användbart, alls inte enbart till råbiff. Därför har jag utgått ifrån en betydligt större mängd än du behöver i det här receptet. Du vill få rester till annat och smöret har god hållbarhet.

Den här rätten är så god som en liten bonus vid grillen, som förrätt, till lunch, middag, när du får svåra munchies en sen kväll i tv-soffan… Så lätt att sno ihop om smöret finns förberett. Potatis passar fint till i smak och gör dessutom rätten lite matigare. Är du en latmask tar du ett gott knäckebröd istället. Det gör jag rätt ofta. Citronglass efterpå och inte mycket mer behövs i livet.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 portioner eller 4 förrättsportioner

200 g smör. Mer än vad som behövs men lika bra att göra när du ändå är igång. Smöret har god hållbarhet.
Rökspån eller bitar av nåt trä du gillar. Jag använde äpple.

200-400 g gott kött till råbiff, eller hur mycket du nu önskar
Salt
Nymald svartpeppar
2-3 msk nyriven pepparrot, fin- eller grovriven beroende på vad du föredrar. Justera mängden efter pepparrotens bett och hur mycket du gillar.

1/2 gurka
2 tsk salt
1 msk dillfröättika alt 1 msk ättika och 1 tsk dillfrö
1 msk socker
2 msk vatten

God potatis, gärna färskpotatis eller en fin mandelpotatis. Mängd efter hunger och beroende på om du äter som huvudrätt.

Gör så här

Rökt smör

1. Tänd några få briketter eller kolbitar i ena änden av grillen. Jag använder en vanlig enkel klotgrill med lock. Låt det bli fin glöd.

2. Lägg smöret i en metallbytta, gärna ganska vid så att röken får en stor smöryta att smaksätta. Ställ smöret på galler i den andra änden av grillen. Det bör vara varmt så smöret smälter men absolut inte så varmt att det bubblar en massa. Håll lite koll.

3. Lägg på lite spån direkt du ställt smöret på gallret. Lägg spånen antingen direkt på kolen eller på gallret ovanför om det är tillräckligt varmt. Det ska ryka! Lägg på locket så inte röken bara försvinner. Blötlägg inte träet innan, det fördröjer bara att rökningen kommer igång.

4. Låt smöret stå och långsamt skiras i grillen. Lägg på mer spån vid behov. Provsmaka smöret efter en tid. Rör om och ta lite smör på en sked. Tillräcklig röksmak? Du väljer. Fortsätt sen tills du är nöjd. Jag lät mitt smör vara på grillen i nästan en timme så att vätskan ångade bort och det bara blev kvar lite mjölkproteinsmul i botten som jag sen hällde av från, vilket gjorde smöret till vad som i indien kallas ghee. Men rökt ghee.

5. När du är nöjd med röksmaken och smöret också fått en fin nötighet av att det skirats så häller du av fettet så att grumset i botten inte hänger med. Sen kan du hälla smöret över köttet (eller över nåt annat) direkt. Eller så kyler du smöret och sparar allt till ett senare tillfälle, smöret har god hållbarhet.

Dillfrögurka

1. Skala och kärna ur gurkan. Skär i kuber lika stora som bitarna i råbiffen, knappa 1 x 1 cm.

2. Salta gurkbitarna och rör om ordentligt. Låt stå en halvtimme till en timme, gurkan ska vattna sig lite av saltet.

3. Rör ihop lagen. Har du inte dillfröättika så kokar du upp vatten, socker och ättika med dillfrö och låter det stå och svalna innan du använder till gurkan. Sila av de flesta dillfröna innan du använder lagen till gurkan, men några får gärna hänga med i den färdiga rätten. Det blir inte helt samma sak som med färdig dillfröättika men det blir bra.

4. Häll av det saltvatten som bildats från gurktärningarna. Om de inte saftat sig så mycket kan du skölja bort överflödigt salt men inte för noggrant.

5. Häll lagen över gurkan och rör om. Smaka av en tärning och lite lag. Kanske föredrar du en sötare gurka än jag? Häll i så fall på lite mer socker. Låt gurkan stå en timme i kylskåp innan servering.

Råbiff

1. Skör köttet i tärningar om knappa 1 x 1 cm. Salta och peppra efter smak.

2. Värm kanske 50 g rökt smör i en liten panna. Det ska bli varmt men inte stekhett för köttet ska inte tillagas, bara värmas lätt. Ta pannan från plattan och rör i köttet så att bitarna täcks jämnt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer smör, salt eller peppar.

3. Lägg upp köttet på assietter tillsammans med pepparrot, några skedar gurka och potatis. Och gärna några små buketter inlagda gröna dillfrön om du har.

4. Kanske ett par rädisor till? En knäckemacka? En öl!

Om du ändå är igång och röker saker så tycker jag du ska passa att slänga en fläsksvål på gallret tillsammans med smöret, aningen närmre glöden. Sen friterar du svålen och petar in i tacos och skickar en varm tanke till mig som tipsade.