Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Friterad blomkål på indiska

0
Delningar
MAT

Friterad blomkål på indiska

Det här är så himla gott! Inlägget handlar mer om en vansinnigt god smet att fritera saker i än om själva blomkålen. En bit kartong, en klutt tapetklister – mmmmums med den här smeten! Att den dessutom är vansinnigt lättgjort gör inget sämre. Bara att röra ihop kikärtsmjöl och vatten och krydda efter smak, det är allt.

I vanliga fall låter jag gärna smet av kikärtsmjöl stå till sig en dag för jag tycker att den blir bättre då. Här ställer jag inte ens in den i kylskåpet utan låter den stå i rumsvärmen på köksbänken en dag eller två. Den skummar och blir lätt syrlig och liksom lite brödig i smaken. Jättegod tycker jag! Ju längre den står desto syrligare blir den. Den är i och för sig god även utan att ha fått mogna till sig fermenteringsvägen, nötig och fin i smaken, men den blir ändå mer intressant på det här viset.

Kryddningen kan du så klart variera som du själv vill. Jag tycker små svarta kalonjifrön är trevliga, samma krydda som brukar finnas i naanbröd på indiska restauranger, men de är på intet vis nödvändiga.

Obs förresten att det inte är någon vanlig blomkål jag använder här inte. Det är en… fioretto, kan den ha hetat så? Jag tog den ur förpackningen och förpackningen är long gone i källsorteringen utan att jag hann notera namnet. Men det är i alla fall nån sorts gles och god blomkål som verkar finnas i ICA:s ordinarie sortiment nu. Jag har köpt den då och då och tycker verkligen om att fritera den. Jag har den gärna till annat också faktiskt, den är en trevlig och lättanvänd grönsak. Söt och fin i smaken.

Men himmel, du behöver ingen blomkål med fancy namn för detta! Inte ens blomkål faktiskt. Använd vilken grönsak du nu känner för. Eller kanske räkor eller nåt annat, den här smeten funkar till det mesta.

Ingredienser

1 dl fint kikärtsmjöl (Finns i många vanliga affärer, fråga!)
2 dl vatten, sannolikt mer
1 msk smulade curryblad (valfritt)
1 tsk god curry
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk kalonji / svartkummin / lökfrön. Kan ersättas med t ex sesamfrön eller stött fänkål. De smakar inte alls likadant men det fyller samma funktion i rätten, små smakmässiga utropstecken.
Salt

Grönsaker att fritera t ex

Blomkål
Lökringar
Morotsskivor
… eller vad du nu gillar.

Till servering

Het sås
Chutney
Yoghurtsås
… eller vad du nu gillar.

Gör så här

  1. Vispa ihop kikärtsmjöl och vatten till en smet. Exakt konsistens är inte så viktig i det här skedet. Täck med ett lock eller plastfolie och låt stå på köksbänken i ett till två dygn. Smeten ska bli lite bubblig eller skummig. Det kan lukta lätt syrligt och jäst men ska inte lukta obehagligt, i så fall har nåt gått snett. Det brukar i så fall vara ganska uppenbart.
  2. Salta smeten och tillsätt kryddorna. Häll i mer vatten om det behövs, vattenmängden beror på karaktären på mjölet du fått tag på och hur tjock du vill ha smeten. Den ska vara lite tjockare än pannkakssmet så att det kan täcka grönsaker men inte så tjock att den blir en geggklump. På de två bilderna i det här inlägget har jag valt lite olika konsistens, på den undre bilden var smeten lösare än på toppbilden. En tjockare smet innebär mest att mer smet fastnar på grönsakerna. Prova dig fram!
  3. Fritera grönsakerna i het olja. Smeten ska ta lite färg och bli ordentligt frasig.
  4. Servera gärna med chilisås, yoghurtsås eller vad du nu tycker om. Och några öl! Eller servera som en del av en middag.